Frużelina malinowa

4.44 (150 ocen)

Frużelina to na prawdę pyszny dodatek do deserów, tortów i gofrów. Jest bardzo aromatyczna i smaczna.

Składniki:

  • 1 kg malin
    0,5 kg cukru
    2 łyżki soku z limonki
    4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1/4 szkl zimnej wody
    4 łyżeczki żelatyny
    1/4 szkl wody
Wystaw ocenę:

4.44 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Frużelina malinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maliny przebrać, opłukać w zimnej wodzie i przełożyć na durszlak. Odsączone maliny przełożyć do garnka wsypać cukier, wlać sok z cytryny doprowadzić do wrzenia i gotować około 2-3 minuty, mieszając by się nie przypaliły. Zdjąć z ognia i 3/4 malin przetrzeć przez sitko oddzielając nadmiar pestek. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w zimnej wodzie wlać do malin i ponownie zagotować. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie wlać i wymieszać. Gorącą frużeliną napełnić wyparzone słoiki, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do wystudzenia. Jeśli nie przeszkadza nam nadmiar ziarenek nie musimy przecierać przez sitko.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie
frużelina malinowa

To może cię zainteresować