Frittata ze szparagami

  • wyświetlono: 6231 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Bardzo proste i szybkie danie z patelni, w sam raz na szybki obiad lub kolacje dla dwojga...

14956600_1244766772250735_923036996737402594_n

Składniki

2 łyżki oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 pęk świeżych szparagów
6 jajek
1 łyżka drobno posiekanej świeżej bazylii
125 g mozzarelli
sól, pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Frittata ze szparagami

  • 1. Olej rozgrzać na patelni. Zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę. Dodać wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku i pokrojone w małe kawałki szparagi. Smażyć ok. 5 minut. Warzywa przełożyć do miski. Jajka ubić do białości. Dodać posiekaną bazylię i startą na tarce mozzarellę. Przyprawić solą i pieprzem. masę jajeczną połączyć z wcześniej przesmażonymi i przestudzonymi warzywami. Całość wylać na patelnię wysmarowaną tłuszczem. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem ok. 5 minut, aż dół frittaty się zetnie. Następnie patelnię włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (rączka patelni może wystawać na zewnątrz) i zapiec na złoto wierzch frittaty. Podawać na ciepło.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilsezonowe_przysmakikonkurs_bezmięsny

Komentarze

Podobne przepisy

Roladki drobiowe ze szparagami

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Roladki schabowe ze szparagami

Schab nie musi być nudnie podany,...

roladki ze szparagami

Dodane przez: majka190382

ROLADKI ZE SZPARAGAMI

Szparagi uwielbiam, więc przemycam...

Risotto ze szparagami

Dodane przez: Ania_ag

Risotto ze szparagami

Moje rodzina nie przepada za szparagami...

Roladki drobiowe ze szparagami

Dodane przez: bogusia82

Roladki drobiowe ze szparagami

Takie smaczne i soczyste roladki...

Tortilla ze szparagami

Dodane przez: Stare Gary

Tortilla ze szparagami

Ostatnio częściej niż dawniej robię...



Bitki cielęce ze szparagami

Dodane przez: Martyna1991

Bitki cielęce ze szparagami

Bardzo delikatne , kruche mięso...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE