Frittata ze szparagami

4.5 (195 ocen)

Bardzo proste i szybkie danie z patelni, w sam raz na szybki obiad lub kolacje dla dwojga...

Składniki:

  • 2 łyżki oleju
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 pęk świeżych szparagów
    6 jajek
    1 łyżka drobno posiekanej świeżej bazylii
    125 g mozzarelli
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Frittata ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Olej rozgrzać na patelni. Zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę. Dodać wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku i pokrojone w małe kawałki szparagi. Smażyć ok. 5 minut. Warzywa przełożyć do miski. Jajka ubić do białości. Dodać posiekaną bazylię i startą na tarce mozzarellę. Przyprawić solą i pieprzem. masę jajeczną połączyć z wcześniej przesmażonymi i przestudzonymi warzywami. Całość wylać na patelnię wysmarowaną tłuszczem. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem ok. 5 minut, aż dół frittaty się zetnie. Następnie patelnię włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (rączka patelni może wystawać na zewnątrz) i zapiec na złoto wierzch frittaty. Podawać na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować