Francuskie z truskawkami, budyniem

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zawsze mam ciasto francuskie w lodówce, jest idealne na przygotowanie różnych wersji smakowych na deser ale też i na słone przekąski............SMACZNEGO!!!

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto francuskie nie mrożone 1 rolka,
    mleko 3.2% 450 ml,
    budyń waniliowy 1 opakowanie,
    masło 2 łyżeczki,
    cukier 3 łyżki,
    truskawki 50 dag
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Francuskie z truskawkami, budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Francuskie z truskawkami, budyniem 1. Daję mniej mleka, aby budyń był bardziej gęsty do pieczenia, w 150 ml mleka wymieszać budyń, cukier.

    Do garnka wlać 300 ml mleka, dodać masło i zagotować, wlać szybko wymieszany budyń z cukrem i mieszać do zagęszczenia budyniu, zostawić do wystudzenia na letni.

    Truskawki opłukać, usunąć szypułki i jeśli są większe to przekroić na 3 plastry.
  • Francuskie z truskawkami, budyniem 2. Ciasto francuskie rozwinąć z rolki, na blaszce z papierem do pieczenia, pokroić na 8 kwadratów.

    Na każdy kwadrat łyżką nałożyć porcję letniego budyniu, kawałki truskawek, rogi ciasta nałożyć do środka, ciasto posmarować wodą.
  • Francuskie z truskawkami, budyniem 3. Piec w nagrzanym piekarniku na 220C, grzanie góra/dół około 40 minut, zostawić do wystudzenia aby budyń stężał, najlepiej upiec wieczorem na następny dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Truskawki Budyń waniliowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować