Francuskie tartaletki-jajka sadzone na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Przełożyć do garnka z grubym dnem,dodać cukier i sok z pomarańczy.
Smażyć na wolnym ogniu do momentu,aż zrobi się gęsta papka.
Zdjąć z ognia ,ostudzić.
2.Ciasto francuskie rozwinąć i wyciąć 9 krążków wielkości foremek na tartaletki.
Wyciętymi krążkami wylepić dno i boki foremek.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i piec 10 minut,odstawić do ostygnięcia.
3.Śmietankę przelać do rondelka,dodać połamaną czekoladę i podgrzewać cały czas mieszając na małym ogniu(nie gotować) aż czekolada się rozpuści.
Zdjąć z ognia,odstawić do całkowitego wystudzenia,schłodzić i ubić na sztywno dodając śmietan-fix.
4.Zimne spody tartaletek napełnić kremem czekoladowym.
Z masy marchewkowej uformować malutkie placuszki i ułożyć na środku .
Udekorować posypką cukrową.
Komentarze