Francuskie tartaletki-jajka sadzone na słodko

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Małe delicje takie na jeden kęs,pyszny deser dla małych i dużych łasuchów.

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego (300 g)
    1 średnia marchewka
    200 ml śmietany 30 %
    100 g białej czekolady
    2 łyżki cukru trzcinowego
    2 łyżki soku z pomarańczy
    1 śmietan-fix
    foremki na tartaletki
    masło do wysmarowania foremek

    do dekoracji:
    zielona posypka cukrowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Francuskie tartaletki-jajka sadzone na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
    Przełożyć do garnka z grubym dnem,dodać cukier i sok z pomarańczy.
    Smażyć na wolnym ogniu do momentu,aż zrobi się gęsta papka.
    Zdjąć z ognia ,ostudzić.
  • 2. Ciasto francuskie rozwinąć i wyciąć 9 krążków wielkości foremek na tartaletki.
    Wyciętymi krążkami wylepić dno i boki foremek.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i piec 10 minut,odstawić do ostygnięcia.
  • 3. Śmietankę przelać do rondelka,dodać połamaną czekoladę i podgrzewać cały czas mieszając na małym ogniu(nie gotować) aż czekolada się rozpuści.
    Zdjąć z ognia,odstawić do całkowitego wystudzenia,schłodzić i ubić na sztywno dodając śmietan-fix.
  • 4. Zimne spody tartaletek napełnić kremem czekoladowym.
    Z masy marchewkowej uformować malutkie placuszki i ułożyć na środku .
    Udekorować posypką cukrową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Czekolada Marchewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować