Francuskie sakiewki z camembertem i żurawiną

4.99 (163 ocen)

  • 10 min

Pyszne sakiewki z ciasta francuskiego z żurawiną i serem camembert.

  • 10 min

Składniki:

  • Składniki:
    ( na 2 sakiewki )

    - ciasto francuskie - 1 płat
    - żurawina suszona - ok. 50 g
    - ser camembert - 1 szt
    - cukier - 1 łyżka
    - czerwone wino - ok. 100 ml
    - żółtko - 1 szt
Wystaw ocenę:

4.99 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Przystawki

Francuskie sakiewki z camembertem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sakwy 1. Żurawinę wrzucamy do ok. 100 ml wody.

    Dodajemy wino i cukier.

    Gotujemy ok. 10 minut.

    Odstawiamy z ognia i blendujemy na dżem
    ( nie musi byc całkiem gładki! ).

    Ciasto francuskie kroimy na kwadraty
    ( takie by spokojnie zmieściła się połówka sera ).

    Ser kroimy na 4 części.

    Układamy po 2 na cieście francuskim.



    Przykrywamy masą żurawinową.



    Składamy boki do środka.



    Robimy " sakiewkę "
    ( by nam się nie rozpadała można ją związac lub spiąc wykałaczką).



    Smarujemy roztrzepanym żółtkiem.

    Układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 25 - 30 min / 180C.

    Zajadamy ciepłe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Camembert Ciasto francuskie Żurawina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować