Francuskie poduszeczki ze szpinakiem i kurczakiem

4.5 (142 ocen)

Pyszne na ciepłą kolację lub ciepłe danie z barszczykiem czerwonym.

Składniki:

  • 275 g ciasta francuskiego
    1 jajko
    mak do posypania

    Farsz:
    450g szpinaku mrożonego
    125 g sera białego
    pierś z kurczaka
    3 pieczarki
    2 ząbki czosnku
    1 jajko
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki

Francuskie poduszeczki ze szpinakiem i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Francuskie poduszeczki ze szpinakiem i kurczakiem 1. Farsz: Szpinak rozmrozić na sicie i odsączyć z nadmiaru wody. Pierś pokroić w drobną kostkę, przyprawić solą i pieprzem i usmażyć na 2 łyżkach oleju. Ostudzić. Ser rozdrobnić widelcem, dodać starte na grubej tarce pieczarki, szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, kurczaka, jajko. Całość przyprawić solą i pieprzem i wymieszać.
  • Francuskie poduszeczki zs szpinakiem i kurczakiem 2. Ciasto rozłożyć i rozciąć na 3 płaty. Wzdłuż każdego rozłożyć farsz. Założyć brzegi ciasta na siebie i ułożyć łączeniem do spodu.
  • francuskie poduszeczki ze szpinakiem i kurczakiem 3. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem. Przeciąć na 4 części.
  • Francuskie poduszeczki ze szpinakiem i kurczakiem 4. Ułożyć na wyłożonej papierem blasze.
  • 5. Piec ok 20 minut w 190 stopniach.

Porady

Zamiast makiem, poduszeczki można posypać startym żółtym serem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Kurczak Ser biały Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować