Francuskie poduszeczki ze szpinakiem i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz: Szpinak rozmrozić na sicie i odsączyć z nadmiaru wody. Pierś pokroić w drobną kostkę, przyprawić solą i pieprzem i usmażyć na 2 łyżkach oleju. Ostudzić. Ser rozdrobnić widelcem, dodać starte na grubej tarce pieczarki, szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, kurczaka, jajko. Całość przyprawić solą i pieprzem i wymieszać.
2.Ciasto rozłożyć i rozciąć na 3 płaty. Wzdłuż każdego rozłożyć farsz. Założyć brzegi ciasta na siebie i ułożyć łączeniem do spodu.
3.Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem. Przeciąć na 4 części.
4.Ułożyć na wyłożonej papierem blasze.
5.Piec ok 20 minut w 190 stopniach.
Porady
Zamiast makiem, poduszeczki można posypać startym żółtym serem.
Komentarze