Francuski przekładaniec z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto :
1. z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 6 równych części
2. każda częśc rozwałkowac na placki wielkości blachy.
Piana:
1. białka ze szczyptą soli ubić na sztywno
2.gdy białka będą sztywne, wsypywać cukier, miksować do rozpuszczenia cukru
3. na koniec dodać kisiel, dokladnie wymieszać.
Formę do pieczenia wyłożyc papierem i przełożyć 1 blat ciasta, następnie na nim rozsmarować 1/3 cześci kisielu i porozrzucać gdzieniegdzie wiśnie, przykryć 2 blatem, piec do zrumienienia( ok 20-25 min w 170 stp), tak samo postąpić z resztą.
Masa budyniowa:
1.z litra mleka odlać szklankę i zmiksować ją z 3 jajkami oraz 7 łyzka mąki pszennej i 7 łyżkami mąki ziemniaczanej.
2.pozostałe mleko zagotować z cukremi
3. do gotującego sie mleka wlać mieszanine z jajek i mąk. składniki polączyć. Przyrządzić gęsty krem i przestudzić do temperatury pokojowej co jakiś czas mieszając.
4. miekkie masło utrzeć mikserem na puch, nastepnie cały czas miskując dodawać porcjami ostudzony budyń
Składanie ciasta:
upieczone, przestudzone ciasta przekładać masą, tzn pierwszy blat-połowa masy budyniowej-2 blat-reszta masy budyniowej-3 blat
Porady
placki są kruche, uważac przy przekładaniu
ciasto można posypać cukrem pudrem
owoce użyte w cieście można zmienić w zależności od upodobania, wtedy też zmieniamy smak kislu
Komentarze