Francuska zapiekanka (Hachis parmentier)

4.49 (186 ocen)

Jabłko i pomidor sprawiają, że mięso nie jest suche i zyskuje na lekkości. Nuta cynamonu i świeżych ziół dodają całości charakteru

Składniki:

  • SKŁADNIKI :
    500 g mięsa mielonego, wieprzowo -wołowego
    15 dag żółtego sera (ementaler)
    1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
    4-5 posiekanych ząbków czosnku
    1-2 cebulę
    1 średni pomidor
    1 średnie winne jabłko
    duża szczypta cynamonu
    sól, pieprz
    1kg ziemniaków
    3-4 łyżki śmietany
    2 łyżki masła
    gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Francuska zapiekanka (hachis parmentier) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    1. Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę. Przekładamy do garnka z osoloną gotującą się wodą. Gotujemy ok. 15 minut, do miękkości.
    2. W tym czasie na odrobinie oliwy podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy mięso mielone . Dusimy ok.12 minut.
    3. W blenderze miksujemy pomidora (wcześniej sparzonego i jabłko- obrane )
    4. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni.
    5. Zmiksowanego pomidora z jabłkiem dodajemy do mięsa. Mieszamy. Łączymy z ziołami, doprawiamy (nie pomijajmy cynamonu). Odstawiamy.
    6. Ugotowane ziemniaki przecedzamy. Gorące przecieramy przez sitko. Dodajemy śmietanę i 1 łyżkę masła. Doprawiamy.
    7. Dno foremki, w której będziemy zapiekać r, smarujemy odrobiną masy ziemniaczanej. Wykładamy mięso i przykrywamy je warstwą pozostałych ziemniaków, wyrównujemy powierzchnię. Na wierzchu posypujemy żółtym serem (ementaler)
    8. Pieczemy ok. 25-30 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni.
    9. Podajemy ze świeżą sałatą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować