Zapiekanka francuska z porem

4.5 (173 ocen)

  • 40 min

Polecam moją zapiekankę z ciasta francuskiego, nadziewaną porem, serem, kurczakiem i śmietaną z jajkami. Świetne danie na obiadokolację dla dwojga, a właściwie czworga.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 ciasta francuskie
    średni por
    udko z kurczaka
    15 dag sera żółtego
    3 jajka
    4 łyżki śmietany 18 %
    pieprz, tymianek
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka francuska z porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zapiekanka3 1. Okrągłą formę do zapiekania posmarować masłem i oprószyć mąką. Wyłożyć ciastem francuskim, zawijając na brzegach. Położyć na cieście pokrywkę i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 12 minut do zrumienienia się ciasta.
  • zapiekanka farsz 2. W tym czasie przygotować farsz: do miski zetrzeć ser żółty, dodać jajka, śmietanę, przyprawy, pokrojonego w krążki i sparzonego pora oraz kawałki kurczaka. Przyprawić pieprzem i tymiankiem. Zamieszać.
  • zapiekanka z farszem 3. Ściągnąć pokrywkę z ciasta i wyłożyć nadzienie.
  • zapiekanka 5 4. Przykryć drugim ciastem, nacinając delikatnie wierzch i sklejając dwa ciasta na brzegach. (wzory)
  • zapiekanka 6 5. Piec następne 15 minut- 20 minut do zrumienienia górnej części ciasta i połączenia składników farszu.
  • zapiekanka i wino 6. Zapiekanka odchodzi doskonale od formy. Można ją wyłożyć na desce i kroić jak torta. Smakuje z lampką wina .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować