Polecam moją zapiekankę z ciasta francuskiego, nadziewaną porem, serem, kurczakiem i śmietaną z jajkami. Świetne danie na obiadokolację dla dwojga, a właściwie czworga.
40 min
Składniki:
2 ciasta francuskie
średni por
udko z kurczaka
15 dag sera żółtego
3 jajka
4 łyżki śmietany 18 %
pieprz, tymianek
Zapiekanka francuska z porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Okrągłą formę do zapiekania posmarować masłem i oprószyć mąką. Wyłożyć ciastem francuskim, zawijając na brzegach. Położyć na cieście pokrywkę i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 12 minut do zrumienienia się ciasta.
2.W tym czasie przygotować farsz: do miski zetrzeć ser żółty, dodać jajka, śmietanę, przyprawy, pokrojonego w krążki i sparzonego pora oraz kawałki kurczaka. Przyprawić pieprzem i tymiankiem. Zamieszać.
3.Ściągnąć pokrywkę z ciasta i wyłożyć nadzienie.
4. Przykryć drugim ciastem, nacinając delikatnie wierzch i sklejając dwa ciasta na brzegach. (wzory)
5.Piec następne 15 minut- 20 minut do zrumienienia górnej części ciasta i połączenia składników farszu.
6.Zapiekanka odchodzi doskonale od formy. Można ją wyłożyć na desce i kroić jak torta. Smakuje z lampką wina .
Komentarze