FOUGASSES- chlebowe liście

0 (0 ocen)

Fougasses to cienkie chlebki o charakterystycznym kształcie. Tak zwane „chlebowe liście” Do ciasta można dodać, np. oliwki, paprykę czy cebulę. Ja zrobiłam bez dodatków Polecam!

Składniki:

  • 10 g świeżych drożdży
    500 g mąki pszennej typu 550 + trochę do podsypywania
    10 g soli
    350 g wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Fougasses- chlebowe liście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypać do miski, dodać drożdże, sól oraz wodę. Składniki wyrobić rękami przez około 2-3 minuty. Następnie ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i wyrabiać około 5-10 minut, do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 60 minut)
  • image-0r20avf 2. Po tym czasie ciasto lekko rozwałkować na kwadrat, podsypując grubo mąką ( ważne, aby robić to delikatnie żeby w cieście pozostało jak najwięcej powietrza.)
  • image-1agrog4 3. Kwadrat przeciąć w pół, a każdą połówkę jeszcze na 3 części. Wszystkie dobrze obsypać mąką.
  • image-15chpyd 4. Każdą część przeciąć prawie do brzegów. Zrobić po 2- 3 nacięcia. Nacięcia rozciągnąć rękami, aby otwory nie posklejały się podczas pieczenia. Uformowane chlebki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • image-02mlecp 5. Blaszkę z ciastem włożyć do spryskanego wodą i nagrzanego do 250st.C piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 230st.C i piec około 15 minut do zarumienienia.
  • image-01wamyd 6. Następnie wyjąć i ostudzić. Smacznego! (inspiracja/źródło: Domowe Wypieki)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Woda Pszenica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować