Fougasses to cienkie chlebki o charakterystycznym kształcie. Tak zwane „chlebowe liście” Do ciasta można dodać, np. oliwki, paprykę czy cebulę. Ja zrobiłam bez dodatków Polecam!
Składniki:
10 g świeżych drożdży
500 g mąki pszennej typu 550 + trochę do podsypywania
10 g soli
350 g wody
Fougasses- chlebowe liście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wsypać do miski, dodać drożdże, sól oraz wodę. Składniki wyrobić rękami przez około 2-3 minuty. Następnie ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i wyrabiać około 5-10 minut, do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 60 minut)
2.Po tym czasie ciasto lekko rozwałkować na kwadrat, podsypując grubo mąką ( ważne, aby robić to delikatnie żeby w cieście pozostało jak najwięcej powietrza.)
3.Kwadrat przeciąć w pół, a każdą połówkę jeszcze na 3 części. Wszystkie dobrze obsypać mąką.
4.Każdą część przeciąć prawie do brzegów. Zrobić po 2- 3 nacięcia. Nacięcia rozciągnąć rękami, aby otwory nie posklejały się podczas pieczenia. Uformowane chlebki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5.Blaszkę z ciastem włożyć do spryskanego wodą i nagrzanego do 250st.C piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 230st.C i piec około 15 minut do zarumienienia.
6.Następnie wyjąć i ostudzić. Smacznego! (inspiracja/źródło: Domowe Wypieki)
Komentarze