Wytrawne ciastka chlebowe

5 (1 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Słone ciastka przygotowane z chleba wieloziarnistego z dodatkiem czerwonej cebuli i żółtego sera. Smaczna i oryginalna propozycja na posiłek czy przekąskę o każdej porze dnia. Ciastka smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno – z ulubionym sosem, solo lub innymi dodatkami.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 chleb wieloziarnisty (400 g)
    200 g obranej czerwonej cebuli
    125 g żółtego sera
    3 jajka
    ½ szklanki mleka
    2 łyżki oliwy lub oleju
    1 łyżeczka suszonego oregano
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Wytrawne ciastka chlebowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wytrawne ciastka chlebowe 1. Na patelni rozgrzać oliwę/olej, dodać posiekaną cebulę oraz po szczypcie soli i pieprzu –warzywo zeszklić i wystudzić. Chleb pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Dodać przygotowaną cebulę – wymieszać dłonią. Wbić jajka i wlać mleko – ponownie wymieszać. Następnie do masy dodać starty na drobnych oczkach tarki jarzynowej ser, wsypać suszone zioła, słodką paprykę i przyprawy do smaku – całość jeszcze raz wymieszać.
  • Wytrawne ciastka chlebowe 2. Z przygotowanej masy uformować 24 lekko spłaszczone okrągłe ciastka, które ułożyć w formie (39 x 29) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 min (200⁰C). Podawać na ciepło lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować