FOCACCIA Z POMIDORAMI

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

focaccia jest rodzajem włoskiego pieczywa, podawanego jako przekąska zwykle przed daniem głównym lub do śniadania

  • 3 godz.

Składniki:

  • 350 gam mąki
    15 gram drożdży
    8 łyżki oliwy
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka soli
    dodatkowo:
    3 pomidory
    lub
    2 ząbki czosnku
    2 cebule

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Przekąski

Focaccia z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory musimy sparzyć i obrać ze skórki. Kroimy w cienkie plastry odkładamy aby obciekły z soku.
    Drożdże rozkruszamy i rozpuszczamy w pół szklanki ciepłej wody. W drugiej szklance,też napełnionej do połowy wodą rozpuszczamy sól.
    Do mąki wlewamy rozpuszczone drożdże i sól oraz dodajemy oliwę. Zagniatamy na dość ścisłe ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny.
    Po tym czasie wyrabiamy ponownie, a następnie urywamy po kawałku ciasta , rozgniatamy je palcami na placki o grubości około 1,5-2 cm (można też całość ciasta upiec w prostokątnej formie). Placki smarujemy oliwą, układamy n nich pomidory i czosnek, można też posypać ulubionymi ziołami.

    Pieczemy w 200 stopniach 25-30minut

Porady

Można zrobić wersję z cebulą. W wersji cebulowej zamiast pomidorów układamy pokrojoną wcześniej i osoloną cebulę. Robimy to aby cebula puściła sok i zmiękła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować