Focaccia z cebulą

4.5 (151 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min

Smaczna przekąska z dużą ilością ziół,podczas pieczenia zapach unosi się po całym domu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    półtorej szklanki mąki pszennej
    2 dag drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    ciepła woda (około 1 szklanka )
    3 łyżki oliwy lub oleju

    dodatkowo:
    pół kilo cebuli
    olej do smażenia
    suszona bazylia
    suszone oregano
    zioła prowansalskie
    suszony rozmaryn
    papryka w proszku ostra lub słodka
    sól,pieprz
    mąka do podsypania
    masło do formy
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Focaccia z cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem,pół szklanki ciepłej wody i łyżką mąki,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
  • 2. Do mąki dodać sól,oliwę,drożdże i zagnieść mięciutkie ciasto,dodając w razie potrzeby ciepłej wody.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około pół godziny,żeby podrosło.
  • 3. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki,usmażyć na oleju do miękkości ( nie rumienić zbyt mocno). Wystudzić.
  • 4. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę o średnicy 23 cm.Nałożyć cebulę i oprószyć solą ,i pieprzem i ziołami.
  • 5. Piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Środa 27.08.2014 http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=100

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować