Focaccia to danie z kuchni włoskiej. Trochę inna odmiana pizzy. Można przygotowywać ją z różnymi dodatkami, ziołami. Z sosem lub oliwą. Ja zrobiłam z pomidorami i tymiankiem, a na koniec zjedzona moczona w oliwie z oliwek.
1 godz. 30 min
Składniki:
400 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 szklanka mleka
50 g oleju
sól
Focaccia z pomidorami i tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać cukier, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące).
Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić
w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość.
Do miski przesiać mąkę, dodać , sól, mleko, olej i wyrośnięte drożdże. Ciasto wyrobić drewnianą łyżką, do momentu aż będzie od niej odchodzić, a następnie wyrobić ręcznie. W razie potrzeby podsypać łyżką mąki.
Odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto na grubość około 1 cm. Ułożyć kawałki pomidorów, posypać tymiankiem. Pomiędzy rzędami pomidorów palcem powciskać dołki. Poczekać aż ciasto lekko podrośnie na blaszce.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200stopni C około 25 minut.Ciasto musi być lekko rumiane.
Podawać z dodatkiem oliwy z oliwek.
Komentarze