Focaccia z pomidorami i tymiankiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

Focaccia to danie z kuchni włoskiej. Trochę inna odmiana pizzy. Można przygotowywać ją z różnymi dodatkami, ziołami. Z sosem lub oliwą. Ja zrobiłam z pomidorami i tymiankiem, a na koniec zjedzona moczona w oliwie z oliwek.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
    25 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 szklanka mleka
    50 g oleju
    sól

    tymianek
    1 duży pomidor
    oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Focaccia Pizza Przekąski

Focaccia z pomidorami i tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać cukier, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące).
    Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić
    w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość.
    Do miski przesiać mąkę, dodać , sól, mleko, olej i wyrośnięte drożdże. Ciasto wyrobić drewnianą łyżką, do momentu aż będzie od niej odchodzić, a następnie wyrobić ręcznie. W razie potrzeby podsypać łyżką mąki.
    Odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto na grubość około 1 cm. Ułożyć kawałki pomidorów, posypać tymiankiem. Pomiędzy rzędami pomidorów palcem powciskać dołki. Poczekać aż ciasto lekko podrośnie na blaszce.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 200stopni C około 25 minut.Ciasto musi być lekko rumiane.
    Podawać z dodatkiem oliwy z oliwek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Pomidor Tymianek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować