Focaccia wg Buni

0 (0 ocen)

  • 30 min

Najprostsze placki jakie znam- doskonałe same , do gulaszu .W oryginale z oliwkami - u mnie bez , za to z innymi smakami .Kuchnia włoska

  • 30 min

Składniki:

  • 1 szklanka mąki + do podsypywania
    2 dag świeżych drożdży
    1/2 łyżeczki cukru
    3 łyżki oliwy z oliwek
    pół szklanki wody
    czarnuszka do posypania
    sól morska do posypania
    przyprawa suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
    ziarno łuskanego słonecznika
    łyżeczka cukru rozpuszczona w 2 łyżkach wody do posmarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Placki

Focaccia wg buni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • focacia 1. Zrobić rozczyn z drożdży , 2 łyżek mąki , cukru i 4 łyżek ciepłej wody . Odstawić na 20 minut .Mąkę przesiać na blat ( lub do dużej miski ) .Zrobić po środku wgłębienie i wlać oliwę , rozczyn i połowę wody . Wyrabiać dolewając resztę wody. Wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne podsypując jeśli trzeba mąką .Posmarować oliwą , przykryć ściereczką i zostawić na godzinę . Podzielić na 3 placki .Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce . Posypać i solą morską każdą i 1- czarnuszką , 1- słonecznikiem, 1- suszonymi pomidorami .
    Rozgrzać piekarnik do 200 * C .Wstawić blachę i piec 20- 30 minut aż będzie rumiane i chrupiące .Kiedy placki po 20 minutach są już podpieczone posmarować je pędzelkiem ocukrzoną wodą i dopiec aż będą złociste .
    Na ciepło smakowite są same maczane w oliwie z oliwek ,lub sałatką z pomidorków , natki pietruszki i pokrojonego na plasterki czosnku skropionych oliwą .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować