1 gotowe ciasto drożdżowe
25 dag mięsa mielonego,
1 duża cebula,
1/2 czerwonej cebuli,
1/2 szklanki pokrojonej natki pietruszki
zioła ( świeże lub suszone takie jak do pizzy : oregano, tymianek, bazylia, czosnek )
10 dag sera żółtego do zapiekanek ( ja użyłam utartego Chedara )
10 dag odsączonej i pokrojonej w kosteczkę Fety ( wolę Fetę od Mozzarelli )
3 łyżki oleju,
1 żółtko ,
ketchup
Calzone wg buni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozłożyć ciasto na papierze do pieczenia. Posmarować delikatnie ketchupem ( użyłam Sos Chilli ).Posypać ziołami.
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić pokrojoną w ,, piórka "cebulę. Potem dołożyć na patelnię mięso i smażyć aż się zrumieni. Dosypać pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę i natkę pietruszki . Doprawić do smaku pieprzem , solą i ziołami. Zdjąć z patelni i ostudzić .
Wyłożyć farsz na połówkę ciasta ( tak po środku ).Położyć na wierzch sery .Zagiąć ciasto. Docisnąć brzegi. ( Ja przycięłam brzegi tak by utworzyć kształtu pieroga ). Posmarować ciasto z wierzchu roztrzepanym żółtkiem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na nim Calzone .
Piekarnik rozgrzać do 180 * C .Wsadzić calzone do wygrzanego piekarnika i piec przez ok 20 minut .
Komentarze