Calzone wg Buni

0 (0 ocen)

  • 10 min

Mega pieróg z włoskim smakiem .

  • 10 min

Składniki:

  • 1 gotowe ciasto drożdżowe
    25 dag mięsa mielonego,
    1 duża cebula,
    1/2 czerwonej cebuli,
    1/2 szklanki pokrojonej natki pietruszki
    zioła ( świeże lub suszone takie jak do pizzy : oregano, tymianek, bazylia, czosnek )
    10 dag sera żółtego do zapiekanek ( ja użyłam utartego Chedara )
    10 dag odsączonej i pokrojonej w kosteczkę Fety ( wolę Fetę od Mozzarelli )
    3 łyżki oleju,
    1 żółtko ,
    ketchup
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Calzone Pieróg Przekąski

Calzone wg buni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozłożyć ciasto na papierze do pieczenia. Posmarować delikatnie ketchupem ( użyłam Sos Chilli ).Posypać ziołami.
    Na patelni rozgrzać olej i zeszklić pokrojoną w ,, piórka "cebulę. Potem dołożyć na patelnię mięso i smażyć aż się zrumieni. Dosypać pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę i natkę pietruszki . Doprawić do smaku pieprzem , solą i ziołami. Zdjąć z patelni i ostudzić .
    Wyłożyć farsz na połówkę ciasta ( tak po środku ).Położyć na wierzch sery .Zagiąć ciasto. Docisnąć brzegi. ( Ja przycięłam brzegi tak by utworzyć kształtu pieroga ). Posmarować ciasto z wierzchu roztrzepanym żółtkiem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na nim Calzone .
    Piekarnik rozgrzać do 180 * C .Wsadzić calzone do wygrzanego piekarnika i piec przez ok 20 minut .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

4.98 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Calzone

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
gremolata

To może cię zainteresować