Flaczki drobiowe z boczniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotowałam ok 2 l wody. Do wrzątku włożyłam umyte żołądki, 4 ziela angierlskie, 4 liście laurowe, łyżeczkę soli. Gotowałam na małym ogniu ok 2 godziny - do miękkości żołądków. Miękkie żołądki wyjełam z wywaru a włożyłam pokrojone w paseczki boczniaki - dolałam wrzącej wody. Po 15 - u minutach dodałam startą na grubych oczkach włoszczyznę, szczyptę gałki muszkatałowej, szczyptę chili, łyżeczke słodkiej papryki - gotowałam 5 mniut. Po 5 - u minutach dodałam zrumienioną na 3 łyżkach oleju pokrojoną w drobną kostkę cebulę wraz z łyżką mąki i pokrojone w paseczki ugotowane wcześniej żołądki - gotowałam całość jeszcze ok 10 minut. Doprawiłam solą i pieprzem. Dodałam roztarty w rękach majeranek ok 2 łyżki. Zupę ugotowałam w 2,5 l garnku
Komentarze