Flaczki drobiowe z boczniakami

4.48 (147 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Delikatna wersja flaczków - polecam

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 1/2 kg żołądków drobiowych - użyłam z indyka, 60 dag boczniaków, 1 średnia marchewka, mała pietruszka, kawałek selera, por kawałek - drobno pokroiłam, średnia cebula, mąka, słodka papryka, gałka muszkatałowa, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, chili
Wystaw ocenę:

4.48 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Flaczki drobiowe z boczniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotowałam ok 2 l wody. Do wrzątku włożyłam umyte żołądki, 4 ziela angierlskie, 4 liście laurowe, łyżeczkę soli. Gotowałam na małym ogniu ok 2 godziny - do miękkości żołądków. Miękkie żołądki wyjełam z wywaru a włożyłam pokrojone w paseczki boczniaki - dolałam wrzącej wody. Po 15 - u minutach dodałam startą na grubych oczkach włoszczyznę, szczyptę gałki muszkatałowej, szczyptę chili, łyżeczke słodkiej papryki - gotowałam 5 mniut. Po 5 - u minutach dodałam zrumienioną na 3 łyżkach oleju pokrojoną w drobną kostkę cebulę wraz z łyżką mąki i pokrojone w paseczki ugotowane wcześniej żołądki - gotowałam całość jeszcze ok 10 minut. Doprawiłam solą i pieprzem. Dodałam roztarty w rękach majeranek ok 2 łyżki. Zupę ugotowałam w 2,5 l garnku
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować