Filety z kurczaka ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kurczak ze szpinakiem to prosty i szybki obiad, lubię takie. Podałam go ze szparagami i rewelacyjną surówką z surowego kalafiora. Zachęcam do spróbowania, bo niewiele składników wystarczy, by mieć pyszny obiadek.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 większe filety z kurczaka
    200 g świeżych liści szpinaku
    100 g sera feta
    100 ml śmietany kremówki
    2-3 ząbki czosnku
    sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
    masło klarowane lub olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filety z kurczaka ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Potrzebne będą dwie patelnie.

    Filety przekroić wzdłuż na pół i rozbić. Oprószyć solą i pieprzem i odstawić na chwilę.

    Na jednej patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić szpinak. Smażyć chwilę aż zmniejszy objętość. Następnie dodać kawałki fety i przeciśnięty czosnek. Wymieszać, chwilę smażyć aż ser się rozpuści, wlać śmietanę i całość doprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Z solą ostrożnie, bo feta jest słona. Chwilę smażyć aż sos trochę zgęstnieje.
    W tym samym czasie na drugiej patelni na tłuszczu usmażyć filety z kurczaka po kilka minut z obu stron do zrumienienia. Mięso przełożyć na talerz i polać sosem szpinakowym.

    Gotowe!

    Doskonały będzie z dodatkiem ziemniaków, kaszy lub ryżu, ja podałam ze szparagami i surówką.

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Kurczak Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować