Kurczak ze szpinakiem to prosty i szybki obiad, lubię takie. Podałam go ze szparagami i rewelacyjną surówką z surowego kalafiora. Zachęcam do spróbowania, bo niewiele składników wystarczy, by mieć pyszny obiadek.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2 większe filety z kurczaka
200 g świeżych liści szpinaku
100 g sera feta
100 ml śmietany kremówki
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
masło klarowane lub olej do smażenia
Filety z kurczaka ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Potrzebne będą dwie patelnie.
Filety przekroić wzdłuż na pół i rozbić. Oprószyć solą i pieprzem i odstawić na chwilę.
Na jednej patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić szpinak. Smażyć chwilę aż zmniejszy objętość. Następnie dodać kawałki fety i przeciśnięty czosnek. Wymieszać, chwilę smażyć aż ser się rozpuści, wlać śmietanę i całość doprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Z solą ostrożnie, bo feta jest słona. Chwilę smażyć aż sos trochę zgęstnieje.
W tym samym czasie na drugiej patelni na tłuszczu usmażyć filety z kurczaka po kilka minut z obu stron do zrumienienia. Mięso przełożyć na talerz i polać sosem szpinakowym.
Gotowe!
Doskonały będzie z dodatkiem ziemniaków, kaszy lub ryżu, ja podałam ze szparagami i surówką.
Komentarze