Smaczny sposób na przygotowanie fileta z kurczaka. Wystarczy nafaszerować go szpinakiem, mozzarellą i podpiec z żółtkiem i mamy ciekawy i niebanalny obiad dla całej rodziny :)
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
2 duże pojedyncze filety z piersi kurczaka
3 brykiety mrożonego szpinaku (może być świeży)
100 g serka śmietankowego
150 g startej mozzarelli
1 ząbek czosnku
gałka muszkatołowa
1 łyżka masła
2 żółtka
olej do smażenia
sól, pieprz
posiekany koperek do posypania
Faszerowane filety kurczaka zapiekane z żółtkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, oczyścić z błonek, przekroić wzdłuż (ale nie do końca) tworząc otwór (ostrożnie, żeby nie uszkodzić ). Filety oprószyć solą i pieprzem (również wewnątrz). Do wewnątrz włożyć odrobinę zmiętego papieru do pieczenia (by filety utrzymały kształt) i podsmażyć je z każdej strony na rozgrzanym oleju. Wyjąć papier.
2.Szpinak odparować na patelni na łyżce masła, z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz gałką muszkatołową. Następnie połączyć go z serkiem śmietankowym. Tak przygotowany farsz włożyć do otworów w mięsie i podpiec ok.5-7 minut w 180 st.
3.Po tym czasie wierzch podpieczonego fileta posypać startą mozzarellą i ostrożnie wyłożyć żółtko. Żółtka oprószyć solą i pieprzem. Ponownie podpiec ok.5-7 minut w 180 s. do ścięcia żółtek. Danie posypać posiekanym koperkiem i podawać z ulubionymi dodatkami.
Komentarze