Filety śledziowe z cebulą i pomidorami

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min

Śledź najczęściej kojarzy nam się w occie albo w oleju, ew. w puszce, ale to przecież także ryba jak inne, więc postanowiłam potraktować go inaczej. Polecam bardzo, bo efekt smakowy i wizualny przerósł moje oczekiwania :)

  • 40 min

Składniki:

  • 6 średnich świeżych śledzi lub tuszek z nich, lepiej mniejsze niż duże
    •sól, pieprz cytrynowy do posypania śledzi
    •łyżka oleju i trochę bułki tartej do wysmarowania i posypania naczynia do zapiekania
    •1 duży malinowy pomidor
    •2 średnie młode cebule
    •olej do smażenia
    •sól, pieprz mielony biały, szczypta cukru
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki Sos pomidorowy

Filety śledziowe z cebulą i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-2aw0ccw 1. Tuszki śledziowe umyć, ręcznie odfiletować, bardzo łatwo pod palcami odchodzi cały szkielet, dlatego ważne aby śledziki były małe, przy dużych trochę możemy sobie pokłuć paluszki.
  • image-2428xdl 2. Poprzecinać wzdłuż na pół, posolić i posypać pieprzem cytrynowym, odstawić na 10 minut, aby przeszły smakiem.
  • image-15tn0g5 3. Naczynie do zapiekania (najlepiej od tarty) posmarować olejem i wysypać bułką tartą, na tym ułożyć fileciki skórą na dół, spryskać leciutko olejem i wstawić do lekkiego podpieczenia, tylko do momentu aż białko ryby się zetnie.
  • image-0ylk816 4. W tym czasie przesmażyć na oleju wcześniej pokrojoną w krążki cebulę, jak się zeszkli zdjąć z ognia i wymieszać z pokrojonym w kostkę pomidorem, dodać sól, pieprz mielony i odrobinę cukru, wymieszać.
    Wyłożyć na wierzch śledzików i całość wstawić do ponownego zapieczenia na ok. 10 minut w temp. 170 stopni.
  • image-1abqeuj 5. Smacznego !!!

Porady

Można podać dowolnie, u mnie były z chrupiącymi grzankami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Ryby Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_04-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować