2- 3 pojedyńcze filety drobiowe
1 szklanka smietany kremówki 30%
1 zupa cebulowa francuska
1 sos grzybowy staropolski Winiary
0,5 kg pieczarek pokrojonych drobniej
1 duża cebula pokrojona w kostkę
Sok z połowy cytryny
Sól,
Troszkę masła i oleju do zeszklenia cebuli
Filety kurczaka w pysznej pierzynce grzybowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety pozbawić chrząstek, opłukać.
Smietanę roztrzepać z zupą cebulową i sosem grzybowym. Włożyć do niej filety i odstawić na 1-2 godziny.
Zagotować wodę lekko osoloną z sokiem z cytryny i wrzucić pokrojone pieczarki, zblanszować kilka minut.
Osączyć. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni
Na oleju z masłem zeszklić cebulę.
Naczynie do zapiekania lekko posmarować masłem.
Na dnie ułożyć cebulę i połowę pieczarek.
Na nich ułożyć wyjęte z sosu filety.
Na filetach rozłożyć pieczarki i zalać je sosem śmietanowo- grzybowym.
Wstawić do piekarnika na ok. 45 minut.
Podać z buraczkami i ewentualnie z frytkami
Komentarze