Filety kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej

4.51 (165 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pieczone w całości filety z kurczaka zawinięte w szynkę szwarcwaldzką są wyjątkowo soczyste i smaczne. To proste i ekspresowe danie, a mieso ma wyjatkowy smak.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • filety z kurczaka - 4 szt.
    olej - 4 łyżki
    szynka szwarcwaldzka - 12 plastrów
    sól morska – do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony – do smaku
Wystaw ocenę:

4.51 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Filety kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z kurczaka oczyść, opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Mięso delikatnie oprósz solą i pieprzem, odstaw na minimum 1 godzinę do lodówki.
  • 2. Następnie każdy filet zawiń w trzy plastry szynki.
  • 3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C, a następnie wstaw do niego naczynie żaroodporne i nagrzewaj je przez 5 minut. Gorące naczynie ostrożnie wyjmij z piekarnika, wlej 2 łyżki oleju, ułóż filety zawinięte w szynkę i polej je pozostałym olejem. Naczynie wstaw do piekarnika i piecz 20 minut. Jeśli filety są wyjątkowo duże, może się okazać, że trzeba je piec kolejne 3 do 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Szynka Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować