Filet z kurczaka z pieczarkową kieszonką w sosie

4.5 (171 ocen)

  • 15 min

Moja rodzina uwielbia kurczaka w takiej formie ;).

  • 15 min

Składniki:

  • Farsz:

    • 1 pierś z kurczaka
    • ok.200 g pieczarek
    • 2 łyżki startego żółtego sera
    • 2-3 paseczki czerwonej papryki
    • sól , pieprz, czosnek
    • do panierowania : bułka tarta , mąka, jajko
    • tłuszcz do smażenia - do pieczarek użyłam margaryny , do kurczaka - oliwy z oliwek


    SOS pieczarkowy:
    • 200 g pieczarek
    • 1 średnia cebula
    • 1/2 kubeczka słodkiej śmietanki 12 % ( ja dałam 200ml )
    • łyżka masła
    • łyżeczka mąki
    • sól, pieprz
    • ewentualnie bulion lub pół kostki rosołowej rozpuszczonej w 1/2 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filet z kurczaka z pieczarkową kieszonką w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. FARSZ :

    Pierś z kurczaka umyć, przeciąć na dwie części, tak aby utowrzyła się kieszonka. Delikatnie rozbić tłuczkiem każdą stronę kieszonki [ należy uważać , żeby nie podziurawić mięsa, bo farsz będzie potem wypływał ]. Przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Odstawić.

  • 2. Pieczarki obrać , zetrzeć na grubej tarce, paprykę drobno pokroić. Podmażyć razem na margarynie, doprawić solą , pieprzem i czosnkiem. Przestudzić, do ostudzonych pieczarek z papryką dodać żółty ser, wymieszać.
  • 3. Mięso panierować kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Nafaszerować kurczaka . Smażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie, na niedużym ogniu.
  • 4. SOS pieczarkowy:

    Pieczarki obieramy kroimy dowolnie. Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, gdy zmięknie i zacznie robić się rumiana dokładamy pieczarki. Dusimy do momentu aż woda z nich wyparuje. Mąkę mieszamy ze śmietaną tak żeby nie było grudek. Wlewamy wszystko na patelnię, mieszamy. Zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli chcemy żeby sos był rzadszy dolewamy nieco bulionu ale nie za dużo. Najlepiej stopniowo żeby kontrolować gęstość sosu.

Porady

Idealnie smakuje z ziemniakami i świeżym koperkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować