Filet z kurczaka z pieczarkową kieszonką w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.FARSZ :
Pierś z kurczaka umyć, przeciąć na dwie części, tak aby utowrzyła się kieszonka. Delikatnie rozbić tłuczkiem każdą stronę kieszonki [ należy uważać , żeby nie podziurawić mięsa, bo farsz będzie potem wypływał ]. Przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Odstawić.
2.Pieczarki obrać , zetrzeć na grubej tarce, paprykę drobno pokroić. Podmażyć razem na margarynie, doprawić solą , pieprzem i czosnkiem. Przestudzić, do ostudzonych pieczarek z papryką dodać żółty ser, wymieszać.
3.Mięso panierować kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Nafaszerować kurczaka . Smażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie, na niedużym ogniu.
4.SOS pieczarkowy:
Pieczarki obieramy kroimy dowolnie. Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, gdy zmięknie i zacznie robić się rumiana dokładamy pieczarki. Dusimy do momentu aż woda z nich wyparuje. Mąkę mieszamy ze śmietaną tak żeby nie było grudek. Wlewamy wszystko na patelnię, mieszamy. Zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli chcemy żeby sos był rzadszy dolewamy nieco bulionu ale nie za dużo. Najlepiej stopniowo żeby kontrolować gęstość sosu.
Porady
Idealnie smakuje z ziemniakami i świeżym koperkiem.
Komentarze