Filet z kurczaka w sosie serowym

5 (3 ocen)

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Kawałki fileta kurczaka zatopione w pysznym sosie serowym z dodatkiem groszku zielonego podane z makaronem. Szybkie, proste danie obiadowe dla osób zabieganych.

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na sos:
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 20 g oliwy z oliwek
    • 500 g wody
    • 200 g śmietany 18%
    • 1 kostka bulionu warzywnego
    • 120 g sera żółtego
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/3 łyżeczki pieprzu
    • ½ łyżeczka gałki muszkatołowej
    • 150 g groszku mrożonego
    Składniki pozostałe:
    • 1 podwójny filet kurczaka
    • 2 łyżki przyprawy do kurczaka

    • Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Potrawka

Filet z kurczaka w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. Sposób przygotowania mięsa:
    1. Mięso kroję w kostkę, doprawiam przyprawą do kurczaka oraz solą, następnie smażę na rozgrzanym oleju.
  • danie 2. Sposób przygotowania sosu:
    1. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę w garnku na rozgrzanej oliwie.
    2. Następnie wlewam wodę, śmietanę, dodaję kostkę warzywną, ser żółty starty na tarce, wsypuję wszystkie przyprawy i gotuję do chwili rozpuszczenia się sera.
    3. Na koniec sos łączę w groszkiem, gotuję 5 minut.
    4. Do sosu dodaję mięso.
    5. Gotowe, podaję z makaronem oraz surówką.
    6. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować