Filet z kurczaka w panierce tysiąca wysp

3 (2 ocen)

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Bardzo delikatne, kruche, soczyste kotlety w chrupiącej panierce. Można kroić widelcem. Bardzo ciekawy smak.

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • filety z kurczaka ok. 1kg
    sól
    6 jajek
    3 łyżki ketchupu pikantnego
    3 łyżki majonezu
    łyżka musztardy sarepskiej
    łyżka octu jabłkowego
    3-4 łyżki mąki pszennej
    olej rzepakowy do smażenia
    bułka tarta do panierowania
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ketchupy Kotlety Sosy Dodatki

Filet z kurczaka w panierce tysiąca wysp - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyścić, umyć, osuszyć. Filety pokroić wzdłuż i rozbić na kotlety. Najlepiej rozbijać mięso przykryte folią spożywczą. Unikniemy pobrudzenia kuchni. Oprószyć delikatnie solą.
    Jajka wybić do miseczki i roztrzepać. Dodać ketchup, majonez, musztardę, ocet jabłkowy i pół łyżeczki soli. Całość dokładnie wymieszać.
    Mięso przełożyć do miseczki. Każdy kotlet powinien być dobrze pokryty marynatą. Wstawić do lodówki na 3 godz.
    Mięso wyjąć z marynaty na talerz, a do marynaty dodać mąkę pszenną. Wymieszać, zrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
    Kolejno każdy kawałek mięsa maczać w cieście i obsypywać bułką tartą. Kotlety smażyć na patelni, na rozgrzanym oleju rzepakowym na złoty kolor.
    Odkładać na talerz, na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
    Podawać gorące do obiadu, albo na zimno jako przekąskę.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować