Domowe gnocchi z karkówką w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podgrzybki dokładnie oczyścić i umyć. Pozostawić na sicie na kilka minut. Następnie pokroić na mniejsze kawałki.
Na patelni, na oleju rzepakowym zeszklić cebule pokrojone w kostkę. Dodać przygotowane podgrzybki i szklankę bulionu. Dusić ok 30 min. Mieszać od czasu do czasu. Na koniec dodać przyprawy i sól do smaku. Można dodać śmietanę, ale niekoniecznie.
Na wierzchu ułożyć pokrojoną w plastry karkówkę. Jeszcze całość trzymać kilka minut pod przykryciem, na wolnym ogniu,
Ziemniaki zetrzeć na tarce na małych oczkach. Dodać jajko, mąkę pełnoziarnistą i ziemniaczaną, sól i zagnieść ciasto. Podzielić na porcje, Porobić wałki. Pokroić na małe kawałki i każdy kawałek poturlać po karbowanej krajarce do warzyw. Powstaną delikatne rowki.
Kluseczki przełożyć do garnka z gotującą się, osoloną wodą z łyżką oleju.
Po wypłynięciu gnocchi na powierzchnię można je wyłowić łyżką cedzakową. Podawać gorące z sosem grzybowym i mięsem oprószone posiekaną natką pietruszki.
Smacznego
Komentarze