Domowe gnocchi z karkówką w sosie grzybowym

4.2 (5 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sosik ze świeżych podgrzybków, domowe kluseczki i pieczone mięso. Polecam :)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
    4-5 łyżek mąki pełnoziarnistej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    jajko
    1/3 łyżeczki soli

    3 cebule
    4 łyżki oleju rzepakowego
    podgrzybki ok 1 kg
    świeżo mielona ognista mieszanka przypraw ( pieprz czarny, chili, kolendra, czosnek, papryka, gorczyca )
    łyżka majeranku
    sól do smaku

    pieczona karkówka pokrojona na plastry
    posiekana natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.2 (5 ocen)

Zobacz również:

Kluski Gnocchi Sosy Sos pieczarkowy

Domowe gnocchi z karkówką w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podgrzybki dokładnie oczyścić i umyć. Pozostawić na sicie na kilka minut. Następnie pokroić na mniejsze kawałki.
    Na patelni, na oleju rzepakowym zeszklić cebule pokrojone w kostkę. Dodać przygotowane podgrzybki i szklankę bulionu. Dusić ok 30 min. Mieszać od czasu do czasu. Na koniec dodać przyprawy i sól do smaku. Można dodać śmietanę, ale niekoniecznie.
    Na wierzchu ułożyć pokrojoną w plastry karkówkę. Jeszcze całość trzymać kilka minut pod przykryciem, na wolnym ogniu,
    Ziemniaki zetrzeć na tarce na małych oczkach. Dodać jajko, mąkę pełnoziarnistą i ziemniaczaną, sól i zagnieść ciasto. Podzielić na porcje, Porobić wałki. Pokroić na małe kawałki i każdy kawałek poturlać po karbowanej krajarce do warzyw. Powstaną delikatne rowki.
    Kluseczki przełożyć do garnka z gotującą się, osoloną wodą z łyżką oleju.
    Po wypłynięciu gnocchi na powierzchnię można je wyłowić łyżką cedzakową. Podawać gorące z sosem grzybowym i mięsem oprószone posiekaną natką pietruszki.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować