Smażona miruna z sosem tysiąca wysp

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Smażona ryba i dobry sos, to jest pyszne. Polecam.

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok 700 g miruny ( mrożona bez lodu )
    kilka łyżek mąki pszennej
    2 jajka
    pieprz cytrynowy
    sól
    olej rzepakowy do smażenia

    sos:
    2 łyżki ketchupu
    5 łyżek majonezu
    2 łyżeczki cukru
    1/4 łyżeczki słodkiej papryki
    łyżka octu jabłkowego
    1/2 cebuli białej drobniutko pokrojonej
    ogórek konserwowy
    pieprz młotkowany z kolendrą
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Smażona miruna z sosem tysiąca wysp - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę rozmrozić, umyć delikatnie, osuszyć papierowym ręcznikiem i podzielić na porcje. Każdy kawałek oprószyć pieprzem cytrynowym, solą i mąką pszenną. Zamaczać w roztrzepanych jajkach i smażyć na oleju rzepakowym na zloty kolor. Odkładać na półmisek wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
    Sos:
    Ogórka konserwowego zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać majonez, ketchup, cukier, ocet, cebulę, pieprz młotkowany z kolendra, paprykę i sól do smaku. Wymieszać. Schłodzić.
    Rybę podawać z sosem. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Ketchup Miruna Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować