Filet z kurczaka pod chrupiącą pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Filety umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w poprzek w cienkie plastry.
2.
Przyprawić papryką,carry,cynamonem,polać olejem,wymieszać i wstawić na 10-15 min.do lodówki.
3.
Rozgrzać patelnię / najlepiej taką do smażenia naleśników/ włożyć plastry filetu i przesmażyć z dwóch stron na rumiano.
4.
Na koniec posypać do smaku solę,pieprzem,czosnkiem granulowanym i lekko przemieszać.
5.
Ziemniaki i marchew obrać,umyć i ugotować do miękkości w osolonej wodzie,odcedzić ,Ziemniaki pokroić w większą kostkę a marchew w półplasterki.
6. Naczynie żaroodporne o średnicy 20 cm. wysmarować łyżką masła,rozłożyć marchew i posypać listkami bazylii.
7.
Następnie ułożyć opieczone plastry filetu / część plastrów odłożyć/.
8.
Na mięsie położyć kostki ziemniaków,polać śmietaną ,posypać przyprawą do ziemniaków i rozłożyć odłożone plastry mięsa.Rozłożyć małymi kawałkami pozostałe masło.
9.Całość przykryć plastrami sera.
10. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec 20 min.
11.
Podawać gorące z ulubionym dodatkiem lub sosem jako danie obiadowe lub danie na gorącą kolacje.
Komentarze