FILET Z KURCZAKA POD CHRUPIĄCĄ PIERZYNKĄ

0 (0 ocen)

Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu danie.Dodatek carry i cynamonu sprawia,że potrawa nabiera wspaniałego smaku i aromatu.

Składniki:


  • 2 filety z kurczaka

    2 marchwie

    5 średnich ziemniaków

    2 łyżki masła

    2 łyżki oleju czosnkowego

    4 łyżki słodkiej śmietany 18%

    3 plastry sera królewskiego

    1 łyżka pokrojonych listków bazylii
    sól,pieprz,ostra papryka mielona,carry,szczypta cynamonu,czosnek granulowany do smaku,przyprawa do ziemniaków PRYMAT.
    v
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Filet z kurczaka pod chrupiącą pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • filet z kurczaka pod chrupiącą pierzynką 1.



    Filety umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w poprzek w cienkie plastry.








  • filet z kurczaka pod chrupiącą pierzynką 2.
    Przyprawić papryką,carry,cynamonem,polać olejem,wymieszać i wstawić na 10-15 min.do lodówki.
  • filet z kurczaka pod chrupiącą pierzynką 3.
    Rozgrzać patelnię / najlepiej taką do smażenia naleśników/ włożyć plastry filetu i przesmażyć z dwóch stron na rumiano.
  • filet z kurczaka pod chrupiącą pierzynką 4.
    Na koniec posypać do smaku solę,pieprzem,czosnkiem granulowanym i lekko przemieszać.
  • 5.

    Ziemniaki i marchew obrać,umyć i ugotować do miękkości w osolonej wodzie,odcedzić ,Ziemniaki pokroić w większą kostkę a marchew w półplasterki.
  • filet z kurczaka pod chrupiącą pierzynką 6. Naczynie żaroodporne o średnicy 20 cm. wysmarować łyżką masła,rozłożyć marchew i posypać listkami bazylii.
  • filet z kurczaka pod chrupiącą pierzynką 7.
    Następnie ułożyć opieczone plastry filetu / część plastrów odłożyć/.
  • filet z kurczaka pod chrupiącą pierzynką 8.
    Na mięsie położyć kostki ziemniaków,polać śmietaną ,posypać przyprawą do ziemniaków i rozłożyć odłożone plastry mięsa.Rozłożyć małymi kawałkami pozostałe masło.
  • filet z kurczaka pod chrupiącą pierzynką 9. Całość przykryć plastrami sera.
  • filet z kurczaka pod chrupiącą pelerynką 10. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec 20 min.
  • filet z kurczaka pod chrupiącą pelerynką 11.

    Podawać gorące z ulubionym dodatkiem lub sosem jako danie obiadowe lub danie na gorącą kolacje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować