Ryba pod chrupiącą pierzynką

4 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Tak przygotowany filet z ryby jest pyszną odmianą, a w dodatku nie wymaga wiele pracy.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duży filet z dorsza, czarniaka lub innej ryby (ok. 450 g )
    1 sucha pszenna bułka
    1 łyżka startego parmezanu
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1/2 cytryny
    kilka łyżek oliwy z oliwek
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Ryba pod chrupiącą pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę skrop oliwą. Dopraw solą, pieprzem, ziołami i skrop obficie sokiem z cytryny. Ułóż na blaszce do pieczenia skropionej oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 10 minut. W tym czasie połowę bułki zetrzyj na tarce, a połowę pokrój ostrym nożem w malutką kostkę. Wymieszaj w misce z odrobiną soli, tartym parmezanem i dodaj tyle oliwy, by obtoczyła bułkę. Wyjmij rybę z pieca, rozprowadź na niej jogurt i wyłóż bułkę, delikatnie przygniatając do ryby. Piecz jeszcze 20 minut pod górną grzałką, by bułka się zrumieniła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować