Tak przygotowany filet z ryby jest pyszną odmianą, a w dodatku nie wymaga wiele pracy.
60 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
1 duży filet z dorsza, czarniaka lub innej ryby (ok. 450 g )
1 sucha pszenna bułka
1 łyżka startego parmezanu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 cytryny
kilka łyżek oliwy z oliwek
sól
pieprz
Ryba pod chrupiącą pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę skrop oliwą. Dopraw solą, pieprzem, ziołami i skrop obficie sokiem z cytryny. Ułóż na blaszce do pieczenia skropionej oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 10 minut. W tym czasie połowę bułki zetrzyj na tarce, a połowę pokrój ostrym nożem w malutką kostkę. Wymieszaj w misce z odrobiną soli, tartym parmezanem i dodaj tyle oliwy, by obtoczyła bułkę. Wyjmij rybę z pieca, rozprowadź na niej jogurt i wyłóż bułkę, delikatnie przygniatając do ryby. Piecz jeszcze 20 minut pod górną grzałką, by bułka się zrumieniła.
Komentarze