Filet z kurczaka nadziewany kurkami z kremem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni roztopić masło, zeszklić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Kurki oczyścić suchą ściereczką (szczególnie ważne są ogonki!). Grzyby pokroić na mniejsze kawałki i dodać do cebuli.
2.Grzyby doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć ok. 5 minut, pod koniec smażenia wlać białe wino. Dusić do momentu, aż płyn odparuje. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
3.Filety z kurczaka ze skórą i skrzydełkiem starannie umyć pod bieżącą zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Odsłonić kość od skrzydełka poprzez ścięcie skóry w górnej części. Mięso zsunąć ku dołowi.
4.Długim nożem z ostrym czubkiem naciąć filet drobiowy wzdłuż w taki sposób, by powstała kieszeń. Mięso doprawić do smaku solą i pieprzem. Przestudzone kurki z cebulą i czosnkiem wyjąć z patelni.
5.Kieszenie w mięsie szczelnie napełnić farszem grzybowym, docisnąć, po czym spiąć wykałaczkami, by filety nie rozpadły się w trakcie smażenia. Mięso doprawić do smaku słodką papryką.
6.Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć filety z każdej strony, aż się zrumienią. Pod koniec smażenia dodać gałązkę selera naciowego, by wzmocnić aromat. Mięso włożyć do piekarnika i piec ok. 20 min w temp. 140°C.
7.Dynię obrać z twardej skóry, z miąższu usunąć pestki. Część dyni odłożyć do ragout, resztę pokroić na kawałki (nie muszą być równe, bo będziemy je miksować). Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
8.Na oliwie podsmażyć 100 g cebuli i zmiażdżony czosnek. Dodać dynię, poddusić, podlać 50 ml wina i doprawić świeżą gałką muszkatołową. Wlać bulion (300 ml odlać) i gotować, aż dynia będzie miękka.
9.Dynię zmiksować, pod koniec wlać śmietankę (pozostawić ok. 100 ml do ubicia). Jeszcze raz zmiksować z oliwą z oliwek extra vergine, po czym ewentualnie doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.
10.Do kremowej zupy z dyni przygotować grzanki. Cienkie kromki chleba pszenno-żytniego pokroić na trójkąty. Każdy posmarować oliwą, następnie przyprawić do smaku curry i podpiec, aż się zrumienią.
11.Odłożoną dynię, cukinię i 50 g cebuli drobno pokroić, poddusić na oliwie, podlać białym winem. Po odparowaniu podlać 300 ml bulionu. Doprawić solą, pieprzem i 1/2 łyżeczki curry. Na koniec dodać masło.
12.Na talerzu ułożyć ragout z dyni i cukinii. Filety wyjąć z piekarnika, usunąć wykałaczki, mięso przekroić. Krem z dyni przelać do miseczki, udekorować kleksem ubitej śmietany. Ułożyć grzanki i szkliste zioła wyjęte z folii.
Komentarze