Filet w cieście francuskim

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Lubisz fileta z kurczaka,a tradycyjne kotlety już Ci się znudziły? Zamknij fileta w cieście :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • * Filet z kurczaka
    * Ciasto francuskie
    * Pieczarki
    * Ser żółty
    * Jajko
    * Przyprawa do gyrosa

    *Sałatka jako dodatek

    * Ilości poszczególnych produktów są zależne od porcji.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filet w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ilustracja przygotowania 1. Na dobry początek warto zacząć od przygotowania fileta oraz pieczarek. Piersi kroimy na plasterki i posypujemy dowolnymi przyprawami (osobiście stosuję przyprawę do gyrosa i szczyptę soli). Tak przygotowanego fileta przysmażamy delikatnie na patelni (nie za mocno). W tym samym czasie kroimy pieczarki w plasterki i na osobnej patelni smażymy. Po przygotowaniu odkładamy do ostudzenia.
  • 2. Na kawałki ciasta francuskiego kładziemy plaster sera,przygotowane wcześniej kawałki fileta,pieczarki i wszystko zakrywamy ponownie plastrem sera. Boki ciasta zamykamy,a górę przekładamy wcześniej pokrojonymi w paseczki ciasta francuskiego.
  • 3. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury ok 220. Przed wstawieniem do piekarnika wszystkie Nasze "chlebusie" (tak wyglądają po przygotowaniu) smarujemy dokładnie roztrzepanym jajkiem. W piekarniku trzymamy ok 30min. Sami zobaczymy kiedy ciasto będzie ładnie zarumienione.
  • 4. Do tak przygotowanego dania dobrym dodatkiem jest ulubiona sałatka. Ja preferuję po prostu zasmażaną marchewkę z groszkiem ale może to być również inna sałatka. Smacznego :)

Porady

Należy pamiętać by przed włożeniem do piekarnika posmarować ciasto jajkiem. Polecam do zjedzenia nawet na drugi dzień :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować