Filet w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na dobry początek warto zacząć od przygotowania fileta oraz pieczarek. Piersi kroimy na plasterki i posypujemy dowolnymi przyprawami (osobiście stosuję przyprawę do gyrosa i szczyptę soli). Tak przygotowanego fileta przysmażamy delikatnie na patelni (nie za mocno). W tym samym czasie kroimy pieczarki w plasterki i na osobnej patelni smażymy. Po przygotowaniu odkładamy do ostudzenia.
2.Na kawałki ciasta francuskiego kładziemy plaster sera,przygotowane wcześniej kawałki fileta,pieczarki i wszystko zakrywamy ponownie plastrem sera. Boki ciasta zamykamy,a górę przekładamy wcześniej pokrojonymi w paseczki ciasta francuskiego.
3.Rozgrzewamy piekarnik do temperatury ok 220. Przed wstawieniem do piekarnika wszystkie Nasze "chlebusie" (tak wyglądają po przygotowaniu) smarujemy dokładnie roztrzepanym jajkiem. W piekarniku trzymamy ok 30min. Sami zobaczymy kiedy ciasto będzie ładnie zarumienione.
4.Do tak przygotowanego dania dobrym dodatkiem jest ulubiona sałatka. Ja preferuję po prostu zasmażaną marchewkę z groszkiem ale może to być również inna sałatka. Smacznego :)
Porady
Należy pamiętać by przed włożeniem do piekarnika posmarować ciasto jajkiem. Polecam do zjedzenia nawet na drugi dzień :)
Komentarze