Filet pieczony w cieście francuskim

4.5 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przygotowanie tej potrawy nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych.

Składniki:

  • ● filet z kurczaka
    ● op. ciasta francuskiego
    ● 2 plastry żółtego sera
    ● kilka pieczarek
    ● jajko
    ● cebula
    ● sól, pieprz
    ● mąka
    ● olej
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne

Filet pieczony w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta przekrawamy na pół, oprószamy przyprawami.
    Pieczarki i cebulę obieramy, kroimy i podsmażamy.
  • 2. Ciasto francuskie przekrawamy na pół, układamy na posypanej mąką blasze i chłodzimy w lodówce, aż lekko zesztywnieje. Dłuższe boki nacinamy w paski o szerokości 1,5 cm. Pośrodku układamy po filecie i porcji pieczarek z cebulą. Przykrywamy plastrem sera.
  • 3. Paski ciasta zakładamy na przemian na fileta (pomiędzy paskami zostawiamy małe szparki, aby mięso mogło odparować podczas pieczenia). Krótko chłodzimy w lodówce. Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Filet z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować