Figowiec

4.48 (153 ocen)

Kto nie spróbuje ten dużo straci!

Składniki:

  • Ciasto figowo – bakaliowe:
    20 dag pokrojonych suszonych fig
    10 dag rodzynek
    10 dag pokrojonych suszonych moreli
    10 dag mieszanych pokrojonych orzechów
    10 dag zmielonych orzechów włoskich
    2 łyżki mąki
    2 łyżki bułki tartej
    1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
    12 białek
    12 łyżek cukru

    Masa:
    12 żółtek
    6 łyżek cukru
    300g masła
    250g margaryny
    Opcjonalnie:
    Kawa, kakao lub dowolny alkohol.
Wystaw ocenę:

4.48 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery

Figowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec ciemny biszkopt z 4 jaj
  • 2. Przygotowanie ciasta figowo bakaliowego:
    Wszystkie składniki oprócz cukru i białek wymieszać razem. Białka ubić na sztywno dodać cukier cały czas ubijając. Gdy piana będzie sztywna wsypać mieszankę bakaliową. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Upiec na złoty kolor, wystudzić.
  • 3. Przygotowanie masy:
    Żółtka utrzeć z cukrem na parze. Masło i margarynę utrzeć na puch dodając stopniowo przestudzoną masę żółtkową.
  • 4. Przełożenie:
    Ciasto figowe – masa – biszkopt – masa – starta czekolada lub polewa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować