Faworki z jogurtem

3 (2 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

idealnie kruche

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 4 żółtka
    2 białka
    3/4 szklanki cukru
    200 gram jogurtu naturalnego
    70 dag mąki pszennej + mąka do podsypania
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    50 gram roztopionego masła
    1 łyżka octu
    1 kilogram smalcu
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Faworki

Faworki z jogurtem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia.
    Dodać żółtka, białka, cukier, jogurt naturalny oraz roztopione masło (nie gorące) i ocet.
    Dokładnie zagnieść jednolite ciasto.
    Następnie ciasto podzielić na 4 części.
    Każdą rozwałkować.
    Im cieniej to zrobimy tym bardziej kruche będą faworki.
    Każdy rozwałkowany płat ciasta pokroić na pasy o szerokości około 3 cm - 4 cm.
    Następnie każdy pasek podzielić na prostokąty.
    Na środku każdego prostokąta naciąć na środku wzdłuż otwór.
    Przez otwór przełożyć jeden koniec ciasta zawijając go i formując w ten sposób faworka.
    W garnku dobrze rozgrzać smalec.
    Na gorący wrzucać porcjami faworki.
    Smażyć je na rumiano z obu stron.
    Po wyjęciu z garnka odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
    Ostudzić.
    Gdy będą zimne posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować