Faworki z jogurtem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia.
Dodać żółtka, białka, cukier, jogurt naturalny oraz roztopione masło (nie gorące) i ocet.
Dokładnie zagnieść jednolite ciasto.
Następnie ciasto podzielić na 4 części.
Każdą rozwałkować.
Im cieniej to zrobimy tym bardziej kruche będą faworki.
Każdy rozwałkowany płat ciasta pokroić na pasy o szerokości około 3 cm - 4 cm.
Następnie każdy pasek podzielić na prostokąty.
Na środku każdego prostokąta naciąć na środku wzdłuż otwór.
Przez otwór przełożyć jeden koniec ciasta zawijając go i formując w ten sposób faworka.
W garnku dobrze rozgrzać smalec.
Na gorący wrzucać porcjami faworki.
Smażyć je na rumiano z obu stron.
Po wyjęciu z garnka odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Ostudzić.
Gdy będą zimne posypać cukrem pudrem.
Komentarze