Faszerowany bakłażan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wołowinę zmieszać z 2 posiekanymi ząbkami czosnku, 2 jajkami i 2 łyżkami parmezanu.
2.Rozgrzać na patelni oliwę, z mięsa toczyć nieduże kulki (takie na raz), wrzucać i obsmażać. Nie trzeba bardzo długo, potem będą się dusić w sosie.
3.W niedużym garnku rozgrzać nieco oliwy i wrzucić na nią pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek. Dusić 2-3 minuty, po czym wlać pomidory, doprawić solą, wrzucić porwane liście bazylii.
4.Dusić 15 minut, dodać na sam koniec kulki mięsne i dusić kolejne 5 minut.
5.Rozgrzać piekarnik do 150C.
6.Bakłażana przekroić na pół i łyżką do robienia kulek z owoców trochę go wydrążyć - na tyle, żeby coś się zmieściło, ale też żeby trochę miąższu zostało. To, co się wygrzebie, można posiekać i dorzucić do sosu albo wyrzucić całkiem. Jeśli dorzuciło się do sosu, to należy sos z tym dodatkiem dusić jeszcze około 5 minut.
7.Nabrać łyżkę sosu, rozprowadzić w naczyniu żaroodpornym. Do każdej z połówek bakłażana wrzucić kilka kulek mięsnych z sosem. Brzegi bakłażana, żeby nie wyschły na wiór, lekko spryskać oliwą (ewentualnie wylać łyżkę oliwy na spodek i posmarować pędzlem warzywo). Wstawić do piekarnika na 10 minut.
8.Po tym czasie wyjąć, posypać parmezanem, wstawić z powrotem na 5 minut.
Komentarze