Faszerowany bakłażan

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Czyli sposób na zjedzenie sporej ilości warzyw.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - bakłażan: 1 sztuka
    - parmezan: 4 łyżki
    - pomidory: 1 puszka
    - czosnek: 4 ząbki
    - oliwa: 4 łyżki
    - sól: 2 szczypty
    - bazylia: 2 szczypty
    - jajka: 2 sztuki
    - mielona wołowina: 200 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Faszerowany bakłażan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wołowinę zmieszać z 2 posiekanymi ząbkami czosnku, 2 jajkami i 2 łyżkami parmezanu.
  • 2. Rozgrzać na patelni oliwę, z mięsa toczyć nieduże kulki (takie na raz), wrzucać i obsmażać. Nie trzeba bardzo długo, potem będą się dusić w sosie.
  • 3. W niedużym garnku rozgrzać nieco oliwy i wrzucić na nią pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek. Dusić 2-3 minuty, po czym wlać pomidory, doprawić solą, wrzucić porwane liście bazylii.
  • 4. Dusić 15 minut, dodać na sam koniec kulki mięsne i dusić kolejne 5 minut.
  • 5. Rozgrzać piekarnik do 150C.
  • 6. Bakłażana przekroić na pół i łyżką do robienia kulek z owoców trochę go wydrążyć - na tyle, żeby coś się zmieściło, ale też żeby trochę miąższu zostało. To, co się wygrzebie, można posiekać i dorzucić do sosu albo wyrzucić całkiem. Jeśli dorzuciło się do sosu, to należy sos z tym dodatkiem dusić jeszcze około 5 minut.
  • 7. Nabrać łyżkę sosu, rozprowadzić w naczyniu żaroodpornym. Do każdej z połówek bakłażana wrzucić kilka kulek mięsnych z sosem. Brzegi bakłażana, żeby nie wyschły na wiór, lekko spryskać oliwą (ewentualnie wylać łyżkę oliwy na spodek i posmarować pędzlem warzywo). Wstawić do piekarnika na 10 minut.
  • 8. Po tym czasie wyjąć, posypać parmezanem, wstawić z powrotem na 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować