Przepyszna warzywna, jarska przekąska. Uprażony słonecznik dodaje potrawie smaczku. Dla dzieci, to była "bomba".
0 (0 ocen)
Porady
Bakłażan, inaczej oberżyna to niskokaloryczne warzywo. Zawiera: błonnik, potas, fosfor, żelazo, wapń oraz witaminy: A, C, B. Bakłażan, aby nie był gorzki musi być albo skropiony sokiem z cytryny lub wymoczony w solance. Należy wybierać taki egzemplarz, aby nie był uszkodzony, bez plam, nadgnić. Jemy go ze skórką, usuwamy tylko szypułkę. Skórka powinna być błyszcząca. Zamiast cebulki do pieczarek, możemy dodać do farszu pod koniec świeży szczypiorek lub dymkę. Możemy przed końcem pieczenia, na wierzch potrzeć żółty ser. Jeśli miąższ z bakłażana nie jest zbyt gorzki, możemy go pokroić i przesmażyć razem z pieczarkami.
Komentarze