Bakłażan faszerowany Bożenki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Przepyszna warzywna, jarska przekąska. Uprażony słonecznik dodaje potrawie smaczku. Dla dzieci, to była "bomba".

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 430 g bakłażana ze skórką

    Farsz jarski:
    100 g suchego ryżu
    100 g przesmażonych pieczarek
    90 g obranej cebuli
    2- 3 ząbki czosnku
    2 łyżki czubate ziaren słonecznika
    suszona lub świeża bazylia
    sól, pieprz czarny, przyprawa uniwersalna- do smaku
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bakłażan faszerowany bożenki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ugotowany ryż 1. Ryż gotujemy w osolonym wrzątku. Studzimy.
  • świeży bakłażan 2. Bakłażana myjemy.
  • przekrojony bakłażan 3. Kroimy na pół
  • wydrążanie miąższu z bakłażana 4. Wydrążamy miąższ. Skrapiamy od razu sokiem z cytryny. Odstawiamy na chwilkę.
  • przesmażanie pieczarek 5. Przygotowanie farszu:
    Pieczarki myjemy, obieramy. Kroimy w kostkę. Przesmażamy na maśle, razem z posiekaną cebulką.
  • farsz do bakłażana 6. Łączymy razem ryż, pieczarki.
  • dodawanie do farszu ziół 7. Do farszu dodajemy zmiażdżony czosnek, przyprawiamy do smaku.
    Na końcu wsypujemy zioła. Mieszamy.
  • uprażony słonecznik 8. Na suchej patelni prażymy słonecznik.
  • uprażony słonecznik dodany do farszu 9. Wsypujemy słonecznik do farszu, delikatnie mieszamy.
  • gotowy farsz do bakłażana 10. Gotowym farszem będziemy nadziewać bakłażana.
  • nadziany bakłażan 11. Przekrojony bakłażan nadziewamy dokładnie farszem.
  • nadziane farszem jabłko i pomidorek 12. Zostało mi nieco farszu i nadziałam jeszcze pomidorka i jabłko. Wydrążyłam miąższ, nadziałam farszem, przykryłam ściętą "czapeczką" z jabłka i pomidorka.
  • nadziane warzywa i owoce 13. Nadziane warzywa i owoce układamy na blaszce, na pergaminie.
    Dodatkowo, dla stabilności, owinęłam jabłko i pomidorka srebrną folią.
  • pieczenie bakłażana 14. Pieczemy w 160 stop. C przez ok. 35- 40 min.
  • upieczony bakłażan 15. Wyjmujemy z pieca warzywa i owoce.
  • nadziewany bakłażan podany z sosem 16. Podajemy na gorąco z sosem jogurtowo- czosnkowym.
  • Bakłażan faszerowany wedlug Bożenki 17. Smacznego :)

Porady

Bakłażan, inaczej oberżyna to niskokaloryczne warzywo. Zawiera: błonnik, potas, fosfor, żelazo, wapń oraz witaminy: A, C, B. Bakłażan, aby nie był gorzki musi być albo skropiony sokiem z cytryny lub wymoczony w solance. Należy wybierać taki egzemplarz, aby nie był uszkodzony, bez plam, nadgnić. Jemy go ze skórką, usuwamy tylko szypułkę. Skórka powinna być błyszcząca. Zamiast cebulki do pieczarek, możemy dodać do farszu pod koniec świeży szczypiorek lub dymkę. Możemy przed końcem pieczenia, na wierzch potrzeć żółty ser. Jeśli miąższ z bakłażana nie jest zbyt gorzki, możemy go pokroić i przesmażyć razem z pieczarkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować