Faszerowane kalarepy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalarepy oczyszczamy, odkrawamy górę( zostawiamy do przykrycia) a środek wydrążamy. Pokrojoną cebulę i czosnek przesmażamy na oleju aż się zeszkli, następnie dodajemy przecier pomidorowy, po czym dodajemy mięso i całość smażymy. Pod koniec smażenia dodajemy ok. 100 ml bulionu i chwilę dusimy aż odparuje. Dodajemy orzechy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, pietruszką i koperkiem. Tak powstałym farszem nadziewamy kalarepy, posypujemy startym serem, przykrywamy odciętą wcześniej górą kalarepy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Podlewamy pozostałym bulionem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 170 stopni przez ok. 25-30 minut, aż kalarepa będzie miękka.
Przed podaniem dekorujemy posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.
Komentarze