faszerowane kalarepy

0 (0 ocen)

  • 50 min

to pyszne, sycące danie, które jest wynikiem eksperymentów kulinarnych

  • 50 min

Składniki:

  • dla 2 osób
    - 2 kalarepy
    - 1 cebula drobno pokrojona
    - 2 łyżki oleju lub oliwy
    - 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki
    - łyżka przecieru pomidorowego
    - 1 łyżka posiekanych (wcześniej uprażonych na suchej patelni) orzechów laskowych
    - 200 g mięsa mielonego – drobiowego lub wieprzowego
    - 200 ml bulionu drobiowego
    - sól
    - pieprz
    - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    - 1 łyżka posiekanego koperku
    - 2 łyżki startego żółtego sera
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Faszerowane kalarepy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalarepy oczyszczamy, odkrawamy górę( zostawiamy do przykrycia) a środek wydrążamy. Pokrojoną cebulę i czosnek przesmażamy na oleju aż się zeszkli, następnie dodajemy przecier pomidorowy, po czym dodajemy mięso i całość smażymy. Pod koniec smażenia dodajemy ok. 100 ml bulionu i chwilę dusimy aż odparuje. Dodajemy orzechy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, pietruszką i koperkiem. Tak powstałym farszem nadziewamy kalarepy, posypujemy startym serem, przykrywamy odciętą wcześniej górą kalarepy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Podlewamy pozostałym bulionem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 170 stopni przez ok. 25-30 minut, aż kalarepa będzie miękka.
    Przed podaniem dekorujemy posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Kalarepy faszerowane kurkami

To może cię zainteresować