Jestem emerytką i dużo czasu spędzam w domu, gotując dla rodziny.Kalarepę przyrządzam na różne sposoby. Ta z nadzieniem z kaszy gryczanej ma oryginalny smak
Faszerowane kalarepy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz: kaszę gotujemy na
sypko w 2 szklankach wody.
Studzimy. Marchewki obieramy,
myjemy i gotujemy na
półmięk ko. Studzimy i ścieramy
na tarce o dużych oczkach.
Pokrojoną cebulę podsmażamy
na łyżce masła. Kaszę, marchewkę
i cebulę mieszamy.
Dodajemy jajko i bułkę tartą Doprawiamy do smaku solą,
pieprzem i majerankiem
2.Kalarepy obieramy ze skórki,
ścinamy wierzchy. Wydrążamy
miąższ i faszerujemy
3.Na patelni roztapiamy resztę
masła, wkładamy kalarepy i rumienimy.
Następnie odwracamy
je farszem do dołu i też rumienimy.
Przekładamy do głębokiego
garnka, podlewamy bulionem,
przykrywamy i dusimy 30-40
minut. Wykładamy na półmisek
i polewamy sosem powstałym
podczas duszenia.
Komentarze