Faszerowane cukinie z sosem tzatziki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół. Wydrążamy. Oprószamy przyprawą uniwersalną.
2.Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w kostkę.
Cebule obieramy i siekamy. Mięso podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy paprykę i cebulę. Doprawiamy do smaku. Farszem napełniamy
cukinie.
3.Cukinie wkładamy do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy i pieczemy 50 minut w temperaturze 180 °C. Ser ścieramy na tarce o dużych
oczkach. Posypujemy cukinie i zapiekamy jeszcze ok. 10 minut.
4.Ogórka obieramy i ścieramy na tarce. Osączamy. Mieszamy z jogurtem, sosem tzatziki, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem. Podajemy do cukinii.
Komentarze