Faszerowane cukinie z sosem tzatziki

5 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ciocia gotuje najlepiej na świecie, dziewczynki dobrze o tym wiedzą.

Składniki:

  • ● 4 cukinie
    ● 2 cebule
    ● 20 dag żółtego sera
    ● czerwona papryka
    ● żółta papryka
    ● 80 dag mielonego mięsa wieprzowego
    ● sól, pieprz, mielona papryka, przyprawa uniwersalna
    ● olej
    Sos tzatziki:
    ● 400 ml jogurtu naturalnego
    ● średni ogórek
    ● 2 ząbki czosnku
    ● kilka gałązek koperku
    ● 2 łyżki sosu tzatziki w proszku
Wystaw ocenę:

5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Faszerowane cukinie z sosem tzatziki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół. Wydrążamy. Oprószamy przyprawą uniwersalną.
  • 2. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w kostkę.
    Cebule obieramy i siekamy. Mięso podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy paprykę i cebulę. Doprawiamy do smaku. Farszem napełniamy
    cukinie.
  • 3. Cukinie wkładamy do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy i pieczemy 50 minut w temperaturze 180 °C. Ser ścieramy na tarce o dużych
    oczkach. Posypujemy cukinie i zapiekamy jeszcze ok. 10 minut.
  • 4. Ogórka obieramy i ścieramy na tarce. Osączamy. Mieszamy z jogurtem, sosem tzatziki, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem. Podajemy do cukinii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_09-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować