Cukinie faszerowane łososiem

4.5 (143 ocen)

  • 25 min

Pyszne danie na lekki obiad. Cukinia, to bardzo uniwersalne warzywo. Ze względu na swój delikatny smak, daje się połączyć z wieloma składnikami tworząc bardzo udane potrawy. Tutaj cukinię połączyłam z łososiem i powstało coś wspaniałego!

  • 25 min

Składniki:

  • 3 cukinie, każda po 200-250 g
    300 g świeżego łososia
    3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
    1 kulka sera mozzarella w zalewie (125 g)
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    sól, pieprz
    2 łyżki posiekanego szczypiorku
    2 łyżki natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Cukinie faszerowane łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 180°C.
    Łososia obrać ze skórki, usunąć ości i pokroić w kostkę o boku 2 cm. Ser mozzarella odcedzić z zalewy i pokroić w małą kostkę. Do miseczki wlać śmietanę, dołożyć ser, łososia, 0,5 łyżeczki soli, zioła prowansalskie i wymieszać. Odstawić.
    Prostokątną formę do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia. Cukinie przekroić na pół i usunąć nasiona. Wydrążone warzywa ułożyć jedno obok drugiego w naczyniu. Szczodrze posypać solą, a pieprzem nieco ostrożniej. W wydrążone miejsca nałożyć śmietanowo – rybny farsz. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 18 minut.
    Wyjąć, odstawić na 5 minut i posypać szczypiorkiem i natką pietruszki. Podawać z pieczonymi ziemniakami lub z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować