Faszerowana rolada z boczku

4.5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

nie ma to jak własna wędlina

Składniki:

  • 1.) ładny kawałek boczku (ok. 1,5 kg)
    3 łyżki soli peklowej
    1 l wody
    czosnek, ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy

    2.) Farsz: 40 dag mielonego
    oregano, tymianek, papryka ostra, papryka słodka, sól

    3.)Glazura wewnętrzna: czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego, łyżeczka musztardy, łyżeczka chrzanu, łyżeczka ketchupu

    (4) siatka wędliniarska,rękaw do pieczenia, 2 ząbki czosnku, mała cebulka, rozmaryn świeży
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Faszerowana rolada z boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek włożyć do naczynia, dodać przyprawy (1), sól peklową, zalać wodą i przechowywać w chłodnym miejscy przez 3-4 dni codziennie przewracając mięso.
  • 2. Mielone doprawić przyprawami i solą (2), dobrze wymieszać.
  • 3. Wyjęty boczek natrzeć glazurą, na to położyć farsz, zwinąć w roladę, zapakować w siatkę wędliniarską.
    Do rękawa wrzucić nie obrany czosnek, przekrojoną na pół cebulkę, włożyć roladę i na wierzch położyć rozmaryn.
    Piec ok 2 godzin w temp 180 stopni (góra-dół)
  • 4. Po upieczeniu przełożyć na płaski półmisek przykryć deseczką i obciążyć. Ostygniętą wędlinę włożyć do lodówki do stężenia. Zdjąć siatkę i......SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować