Faszerowana rolada z boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek włożyć do naczynia, dodać przyprawy (1), sól peklową, zalać wodą i przechowywać w chłodnym miejscy przez 3-4 dni codziennie przewracając mięso.
2.Mielone doprawić przyprawami i solą (2), dobrze wymieszać.
3.Wyjęty boczek natrzeć glazurą, na to położyć farsz, zwinąć w roladę, zapakować w siatkę wędliniarską.
Do rękawa wrzucić nie obrany czosnek, przekrojoną na pół cebulkę, włożyć roladę i na wierzch położyć rozmaryn.
Piec ok 2 godzin w temp 180 stopni (góra-dół)
4.Po upieczeniu przełożyć na płaski półmisek przykryć deseczką i obciążyć. Ostygniętą wędlinę włożyć do lodówki do stężenia. Zdjąć siatkę i......SMACZNEGO
Komentarze