Rolada z boczku faszerowana gotowanym mięsem

wyświetlono: 323 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Moja rolada wyszła smaczna, mięsko mięciutkie a farsz z gotowanego mięsa mielonego z warzywami wyszedł bardzo smaczny i fajnie komponował się z boczkiem.

opublikowany: 16.06.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • boczek świeży około 1 -1,200 kg,

    Farsz;
    mięso wieprzowe 200 g,
    karczek 200 g,
    marchewka 1,
    pietruszka 1,
    seler kawałek,
    natka pietruszki 1/2 pęczka,
    papryka czerwona 1/2 szt,
    pieczarki 200 g,
    cebula 1,
    ząbki czosnku 3,
    jajko,
    sól i pieprz,
    boczek 200 g,
    olej ,

    Dodatkowo;
    sól i pieprz,
    musztarda sarepska 2 łyżki,
    majeranek 2 łyżki,
Ocena:

(średnia 5 z 5 głosów)

Rolada z boczku faszerowana gotowanym mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso po opłukaniu gotujemy w osolonej wodzie, po zagotowaniu dodajemy marchewkę, pietruszkę i kawałek selera.
    Gotujemy do miękkości.
    Po ugotowaniu mięso i warzywa wyjmujemy, studzimy i mielimy.
    Boczek kroimy w kostkę. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę, to samo robimy z cebulą i czosnkiem oraz z pieczarkami.
    Pokrojony boczek podsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju.
    Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy do zeszklenia, dodajemy czosnek, paprykę i pieczarki podsmażamy do miękkości.
    Do zmielonego mięsa dodajemy podsmażony boczek, warzywa, jajko i przyprawy mieszamy do połączenia składników.
    Boczek nacinamy i delikatnie rozklepujemy, by nie porobić dziur, oprószamy solą i pieprzem, smarujemy musztardą. Nakładamy farsz rozsmarowujemy, na farsz nakładamy posiekaną natkę pietruszki.
    Całość zwijamy w roladę, smarujemy oliwą i nacieramy majerankiem, następnie owijamy nitką kuchenną.
    Roladę wkładamy na rozgrzany tłuszcz i podpiekamy z obydwu stron.
    Przekładamy do brytfanki i wkładamy do piekarnika, pieczemy do miękkości mięsa w 170 stopniach.

    Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy w plastry.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: otylia-sieczka otylia-sieczka

ROLADA Z BOCZKU FASZEROWANA MIĘSEM

IDEALNE MIĘSO NA KAŻĄ OKAZJĘ.

kategoria: Dania główne opublikowany: 14.01.2013 | wyświetlono: 21417 Książki kucharskie: 10 | Polecenia: 1
Dodane przez: eluchap eluchap

Faszerowana rolada z boczku

Soczysta rolada z boczku idealna na np. na kanapki do obiadu.

kategoria: rolada Przystawki opublikowany: 03.10.2015 | wyświetlono: 347 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: ewaeu ewaeu

Rolada z boczku

Rolada z boczku faszerowana mięsiwem. Może to być danie obiadowe, jak również doskonała wędlina.

kategoria: rolada Dania główne kanapki Wędliny opublikowany: 22.03.2015 | wyświetlono: 1905 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE