ROLADA Z BOCZKU FASZEROWANA MIĘSEM

4.91 (199 ocen)

  • 50 min

IDEALNE MIĘSO NA KAŻĄ OKAZJĘ.

  • 50 min

Składniki:

  • Boczek 3-4 kg
    Mięso mielone 1-1,5 kg (karkówka 0,70 dag, dzik 0,40 dag, indyk 0,20 dag)
    2 jajka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 kromka chleba
    Czosnek
    Cebula
    Przyprawy
    Peklosól
    Pieprz
    Czerwona papryka
    Delikat do mięs
    Majeranek
Wystaw ocenę:

4.91 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rolada z boczku faszerowana mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek przekroić na dwa płaty, natrzeć peklosolą i odstawić w chłodne miejsce na ok 2 dni Mięsa (karkówkę, dzika i indyka) oczyścić i zmielić w maszynce. Dodać rownież zmieloną wcześniej namoczoną kromkę chleba. cebulę pokroić w kostkę i zeszkilć na smalcu Do mięsa mielonego dodać zeszkloną cebulę, drobno posiekany czosnek, jajka i przyprawy. Wymieszać. Płaty boczku również lekko posypać przyprawami i lekko rozbić tłuczkiem. Nałożyć farsz mięsny i zrolować aby powstały ładne i zgrabne rolady. Każdą roladę obwiązać nicią spożywczą. Rolady wstawić do nagrzanego piekarnika i piec od 1,5-2 godzin Najpierw na 160 C a pod koniec pieczenia temperaturę zwiększyć na 180 C. Na 10 min przed końcem pieczenia rolady posypać mieszanką przypraw wg gustu (ja użyłam kolorowego pieprzy, czerwonej papryki i majeranku)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować