Rolada z boczku faszerowana porem

0 (0 ocen)

Boczek nadziewany smażonym na maśle porem, zrolowany i upieczony. Do formy wlewam bulion, by boczek nie wysuszał się podczas pieczenia. Boczuś był bardzo delikatny, kremowy, rozpływał się w ustach, po prostu paluszki lizać.

Składniki:

  • 1 kg surowego boczku
    1 por
    2 łyżki masła
    2 łyżki suszonego rozmarynu
    1 łyżeczka chilli w proszku
    1 łyżka papryki słodkiej w proszku
    1 łyżeczka soli
    3/4 szkl. bulionu

    sznurek bawełniany

    Marynata:
    4 ząbki czosnku
    2 łyżki sosu sojowego
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki rozmarynu
    4 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżeczka chilli w proszku
    1 łyżka miodu płynnego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wędliny

Rolada z boczku faszerowana porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rozkrojony i przyprawiony boczek 1. Boczek rozetnij po środku, nie docinając do końca, rozłóż go, stronę wewnętrzną posyp przyprawami: rozmarynem, chilli, słodką papryką, solą.
  • Zrolowany boczek 2. Pora oczyść, pokrój w talarki, usmaż na maśle. Na cały płat mięsa wyłóż pora. Przygotuj bawełniany sznurek. Roladę zwiń po dłuższej części, obwiąż mocno sznurkiem.
  • Boczek podlany bulionem 3. Czosnek posiekaj drobno, w miseczce wymieszaj wszystkie składniki na marynatę. Zrolowany boczek przełóż do naczynia żaroodpornego, namaceruj go mieszanką i odstaw na 2 godz. do lodówki.
  • Upieczona rolada 4. Boczek wyciągnij na 1 godz. przed pieczeniem. Piekarnik nagrzej do 220 st. C. Boczek podlej bulionem, przykryj pokrywą i piecz ok. 1,5 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować