Fasolowe curry

0 (0 ocen)

Fasolka nie musi być jedynie po bretońsku - czemu nie na orientalna nutę? Danie bardzo proste w wykonaniu, które, mimo niewielu składników, smakowo broni się doskonale. Fasolka podana na zimno może stanowić sałatkę.

Składniki:

  • 300 g suchej drobnej fasoli (np. różnokolorowa)
    2 średnie białe cebule
    1 pęczek koperku
    2 łyżki masła
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    1 łyżka curry
    do smaku: pieprz cytrynowy, sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Fasolowe curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Fasolowe curry 1. Dzień przed przygotowaniem potrawy (wieczorem) fasolkę namoczyć w wodzie. Nazajutrz odcedzić i ugotować w świeżej wodzie bez dodatków do miękkości. Odcedzić.
  • Fasolowe curry 2. W garnku rozpuścić masło, dodać posiekane cebule, wsypać curry. Smażyć 10 min, co jakiś czas mieszając.
  • Fasolowe curry 3. Następnie dołożyć fasolkę, posiekany koperek i paprykę w proszku - wymieszać. Całość smażyć jeszcze 5 min.
  • Fasolowe curry 4. Fasolkę doprawić do smaku. Podawać na ciepło lub na zimno (np. z ciemnym pieczywem).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Koper Pieprz Sałata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować