Fasolka szparagowa to jedno z naszych ulubionych warzyw, a więc często gości na naszym stole. Tym razem z tortellini z grzybami i szpinakiem z czosnkiem oraz czerwonym serem gouda.
40 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
400 g żółtej fasolki szparagowej
250 g tortellini z grzybami
300 g szpinaku ( u mnie mrożony )
2 ząbki czosnku
łyżka masła
2 łyżki śmietany 18 %
czerwony ser gouda ( gouda czerwone pesto) do posypania, albo inny ulubiony ser
pieprz czarny świeżo mielony
sól
Fasolka szparagowa z tortellini i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolkę szparagowa oczyścić, umyć i pokroić w 1,5-2 cm kawałki. Ugotować w osolonej wodzie ( ok. 20 min ). Odcedzić na sicie.
Tortellini ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Szpinak rozmrozić na patelni, na wolnym ogniu, pod przykryciem. Dodać łyżkę masła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Sól do smaku i pieprz czarny świeżo mielony. Dodać śmietanę. Dokładnie wymieszać. Ciągle trzymać na ogniu. Do szpinaku dodać fasolkę i tortellini. Pomieszać. Szpinak ładnie oklei fasolkę i tortellini. Dobrze zagrzać.
Przed podaniem posypać serem gouda startym na tarce.
Smacznego.
Komentarze