Fasolka po bretońsku

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Fasolka po bretońsku. Relikt PRL-u czy jedno z lepszych dań? Moim zdaniem jedno z lepszych.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 400-500 g fasoli typu Jaś,
    ok. 400 g kiełbasy zwyczajnej - dobrzej jest dać dwa rodzaje,
    ok 300 g wędzonego boczku lub innej wędzonki,
    słodka papryka,
    majeranek,
    ostra papryka,
    sól,
    pieprz,
    3 - 4 liście laurowe,
    4 - 6 kulek ziela angielskiego,
    cebula,
    około 6 łyżeczek przecieru pomidorowego.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę namaczamy - najlepiej na noc. Następnie ją odcedzamy zalewamy wodą - i tutaj wody musi być minimum połowę więcej niż fasoli. Ilość wody zależy od tego jak gęstą chcemy otrzymać potrawę. Fasolę gotujemy. Po jakiś 30 min od zagotowania się wody dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz sól. W tym czasie kroimy w kostkę boczek - odkrojoną skórę dodajemy do fasolki (później należy ja wyjąć). Boczek podsmażamy. Kiełbasę kroimy w półplasterki a cebulę w piórka. Podsmażony boczek dodajemy do fasolki (bez tłuszczu z patelni). Na tej samej patelni podsmażamy kiełbasę i cebulę. Dodajemy do fasolki i całość gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy oraz koncentrat i jeszcze troszkę gotujemy. Fasolka najlepiej smakuje odgrzana.

Porady

Składanki podaję w przybliżonych ilościach, bo jak ktoś lubi, np. więcej kiełbasy to nie widzę przeszkód.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować