Moja fasolka po bretońsku

4.5 (173 ocen)

  • 2 godz.

Moja ulubiona potrawa.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 0,5 kg fasoli "Jaś"
    30 dkg żeberek
    20 dkg wędzonego boczku
    Mały koncentrat pomidorowy
    Przyprawy: pieprz czarny mielony, kminek, majeranek, sól
    Zasmażka: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Moja fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę "Jaś " myję, zalewam wodą i pozostawiam do namoczenia na noc. Następnego dnia gotuję fasolę z dodatkiem żeberek i boczku do miękkości fasoli i mięs. Miękkie mięso wyjmuję z garnka, rozdrabniam i dodaję do potrawy pod koniec gotowania. Do fasolki dodaję zasmażkę przygotowaną z masła i mąki oraz koncentrat pomidorowy i przyprawy.

Porady

Gotuję też fasolkę bez dodatku mięsa. Jest równie smaczna. Ilość koncentratu i zasmażki dobieramy w zależności od naszych upodobań.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować