Fantazyjny torcik bakaliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasto:
Margarynę stopić w rondelku i odstawić do wystudzenia.
Cukier z jajkami zmiksować na puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier waniliowy. Następnie dodać schłodzoną margarynę i wlać mleko. Wszystko razem zmiksować.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
Dodać płatki migdałowe oraz zdartą skórkę z pomarańczy.
Ciasto wlać do wysmarowanej margaryną i wysypaną bułką tartą formę.
Piec w nagrzanym piekarniku do 190stC 45 minut. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.
2.Przygotować krem:
Mleko zagotować z cukrem i kaszą manną. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
Masło ubić z cukrami waniliowymi, dodać schłodzony grysik i ubijać tak długo, aż powstanie biały krem.
Babkę wyjąć z formy i przeciąć nożem na pół. Dolną część wysmarować kremem. Na krem ułożyć drugą górną część ciasta.
3.Przygotować polewę: W rondelku ugotować sok wyciśnięty z połowy pomarańczy z cukrem i zdartą skórką pomarańczową. Wierzch babki delikatnie ponakłuwać widelcem i polać syropem pomarańczowym.
4.Do podania schłodzić w lodówce.
Porady
Do babki można dodać również inne bakalie: orzechy laskowe, rodzynki, żurawinę, itp.
Komentarze