Tort bakaliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wkładka bakaliowa:
Bakalie posiekać drobno nożem i połączyć z mąką. Białka ubić, dodać cukier. Do sztywnej masy dołożyć bakalie z mąką. Wylać na tortownicę (26 cm) i piec w 180°C. Po wyjęciu i przestudzeniu ciasto przekrawamy na połowę. Jeśli ktoś boi się przekrawania można upiec oddzielnie dwa blaty z połowy porcji składników.
2.Wkładka orzechowa: Orzechy zmielić , po czym połączyć z mąką, bułką i proszkiem. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, a następnie żółtka. Do piany dodajemy orzechy z mąką (wcześniej przygotowane). Mieszamy delikatnie. Przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm. Pieczemy około 20 min w 180°C. Studzimy. Do tortu potrzebne są dwa takie blaty orzechowe.
3.Masa budyniowa: Liter mleka zagotowujemy z cukrem kryształem, resztę mieszamy z mąką, cukrem waniliowym, żółtkami, mąką i budyniami. Wlewamy do gotującego mleka. Gotujemy budyń, ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Studzimy. Ucieramy z masłem. Całość do smaku można wzbogacić jakimś alkoholem ( Ja dałam rum).
4.Poncz:
Zaparzamy kawę. Słodzimy. Do nieco przestudzonej do dajemy alkohol. Ponczujemy każdy z blatów.
Komentarze