TORT BAKALIOWY

4.48 (151 ocen)

Przepis na ten tort zdobyłam chodząc jeszcze do technikum gastronomicznego. Dostał go od Pani pracującej na stołówce szkolnej.

Składniki:

  • Tortownica 26 cm:
    Wkładka bakaliowa:
    - 10 białek,
    - 10 łyżek cukru,
    - 15 dag orzechów,
    - 10 dag fig,
    - 10 dag rodzynek (nie moczonych),
    - 10 dag daktyli,
    - 5 łyżek mąki
    Wkładka orzechowa :
    - Szczypta proszku do pieczenia,
    - 4 jajka,
    - 15 dag orzechów,
    - 1 łyżka bułki tartej,
    - 1 łyżka mąki krupczatki
    - 4 łyżki cukru
    Masa budyniowa:
    - -1,5 litra mleka,
    - 6 żółtek,
    - 3 budynie śmietankowe,
    - 6 łyżek cukru (jeśli ktoś chce słodszą masę można dać więcej),
    - 2 cukry waniliowe,
    - 2 łyżki mąki kartoflanej,
    - 1 łyżka mąki tortowej
    - 3 kostki masła

    Poncz:
    - 1 łyżka płaska kawy rozpuszczalnej,
    - ½ szklanki wody,
    - 2 łyżeczki cukru
    - 1/3 szklanki spirytusy
Wystaw ocenę:

4.48 (151 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort bakaliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wkładka bakaliowa:
    Bakalie posiekać drobno nożem i połączyć z mąką. Białka ubić, dodać cukier. Do sztywnej masy dołożyć bakalie z mąką. Wylać na tortownicę (26 cm) i piec w 180°C. Po wyjęciu i przestudzeniu ciasto przekrawamy na połowę. Jeśli ktoś boi się przekrawania można upiec oddzielnie dwa blaty z połowy porcji składników.
  • 2. Wkładka orzechowa: Orzechy zmielić , po czym połączyć z mąką, bułką i proszkiem. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, a następnie żółtka. Do piany dodajemy orzechy z mąką (wcześniej przygotowane). Mieszamy delikatnie. Przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm. Pieczemy około 20 min w 180°C. Studzimy. Do tortu potrzebne są dwa takie blaty orzechowe.
  • 3. Masa budyniowa: Liter mleka zagotowujemy z cukrem kryształem, resztę mieszamy z mąką, cukrem waniliowym, żółtkami, mąką i budyniami. Wlewamy do gotującego mleka. Gotujemy budyń, ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Studzimy. Ucieramy z masłem. Całość do smaku można wzbogacić jakimś alkoholem ( Ja dałam rum).
  • 4. Poncz:
    Zaparzamy kawę. Słodzimy. Do nieco przestudzonej do dajemy alkohol. Ponczujemy każdy z blatów.
  • 5. Przełożenie: biszkopt orzechowy- masa- wkładka bakaliowa-masa- wkładka bakaliowa- masa- biszkopt orzechowy.

    Resztę masy wykorzystujemy do dekoracji.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Masa budyniowa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować